28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nedomumice

Ravnatelji Robotić i Grgac spremaju scenarije za početak škole: Nebuloza je da se razredi ne miješaju, a djeca zajedno javnim prijevozom dolaze u školu
R

Primjerice, još nisu razradili scenarij kako će djeca koristiti kuhinju, koju polazi njih 600, znači oko 300 u jednoj smjeni.

Ne propustite

Kako u cijeloj zemlji, tako se i u školama diljem Koprivničko-križevačke županije pripremaju za 7. rujna, odnosno početak neizvjesne školske godine pod okriljem koronavirusa.

Uz ionako opsežne pripreme, ravnatelji, lokalni stožeri i osnivači, najviše posla imaju s osiguravanjem svih epidemioloških mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a u cilju sprječavanja zaraze koronavirusom.

Učenici ne mijenjaju učionice

– Pripremamo se, na razini organizacije radimo scenarije prema uputama, a učenici i djelatnici će dobiti detaljne upute o novom načinu rada – kazuje nam Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke Gimnazije.

Ono što je poznato je da će svi učenici u školu ići u isto vrijeme, a mobilni način uspostave rada je ukinut, odnosno učenici su stacionirani u jednoj učionici.

Foto: Matija Gudlin
Vjekoslav Robotić // Foto: Matija Gudlin

– Poštivat ćemo upute da zaštitimo zdravlje djece, ali i zaposlenika škole, koji su najizloženiji. U nekim ćemo razredima moći osigurati razmak pa neće morati nositi maske, no u većini ne, jer nam je prostor koncipiran na 60 kvadrata, tako da bi prema uputama o distanci unutra moglo biti 16 ili 17 učenika – kazuje nam ravnatelj.

Još se ne zna kako na odmor

Organizacija odmora još je u razradi, jer se razredi ne smiju miješati, tako da je to poveći pothvat.

Dodaje da još do kraja nije riješeno pitanje oko rada profesora, odnosno što ako neki učenik ili profesor završe u samoizolaciji. U tom bi slučaju ti učenici trebali pratiti online nastavu, što znači dodatan posao za profesore.

– Kolaboracijske alate imamo, to smo riješili u vrijeme online nastave, to nije problem, nego zaduživanje djelatnika. Profesor radi šest do osam sati dnevno i onda bi još trebao popodne, što bi se trebalo ili platiti ili pronaći neki sistem rada – objašnjava Robotić.

Razredna nastava bez maski, predmetna ih nosi

Ravnatelj jedne od 50 najvećih škola u Hrvatskoj, OŠ Braća Radić, također je u velikim organizacijskim pripremama za početak školske godine, da bi sve prošlo što bezbolnije za 900 učenika koji kreću u 40 razrednih odjeljenja.

Obnova kantine
Krešo Grgac // Foto: Ivan Brkić

– Jučer smo imali učiteljsko vijeće, gdje smo iščitavali upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a danas ćemo u Gradskoj upravi dodatno vidjeti što će nam predložiti osnivač – kazuje nam ravnatelj Krešo Grgac.

Djeca će u školu istovremeno, u dvije smjene, kao i do sada. Razredna nastava neće morati nositi maske, no djeca u predmetnoj nastavi hoće.

Organizacija rada školske kuhinje

– Glavna je okosnica epidemioloških mjera da se razredi ne miješaju, a naša je velika prednost i blagodat u ovom slučaju, što razredi imaju svoje vanjske terase na koje će djeca odlaziti pod odmorom, svatko će imati svoju. Niz je to izazova kako sve posložiti prema preporukama Stožera – objašnjava Grgac.

Primjerice, još nisu razradili scenarij kako će djeca koristiti kuhinju, koju polazi njih 600, znači oko 300 u jednoj smjeni.

Kao jedan od većih izazova, oba ravnatelja navode javni prijevoz djece do škole.

– Naravno, zdravlje je broj jedan, no nebuloza je što će samo škole morati primjenjivati sve mjere, a djeca će autobusima zajedno dolaziti i odlaziti iz primjerice tri škole i 10 razrednih odjela. Upitno je na što škola onda utječe time što se trudi izbjeći kontakte – požalio se Robotić.

S njim se slaže i ravnatelj Grgac, u čiju školu javnim prijevozom svakodnevno dolazi gotovo polovica učenika, njih 400.

– Prijevoznicima je nemoguće drukčije organizirati prijevoz, nego da djeca idu zajedno, neminovno će doći do miješanja djece, a i oni se druže nakon škole, u slobodno vrijeme, na što mi ne možemo utjecati – objašnjava Grgac.

Mnoštvo roditelja se na društvenim mrežama žali zbog toga što će djeca morati nositi maske, a dijele i statuse kako ne žele potpisati da se dijete izuzme iz razreda ukoliko u školi dobije temperaturu, no Grgac umiruje situaciju.

Roditeljima problem izoliranje djeteta u slučaju temperature

– Roditelje još nismo zvali u školu, jer se ne preporuča, no svi će dobiti detaljne upute. Preporuča se da se djetetu temperatura mjeri kod kuće, no ako ju i dobije u školi, procedura je ista kao i do sada. Dijete se izuzme iz razreda, zovu se roditelji te dijete čeka da dođu po njega. Dalje se postupa prema preporukama doktora – zaključuje Grgac.

Organizacijske pripreme su u tijeku, a koliko se djeca vesele polasku u školske klupe, toliko roditelje brine neizvjesnost te kako će se djeca nositi s primjenom epidemioloških mjera.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bolenov dravski put

FOTO Predstavljen projekt izgradnje interpretacijskog centra u Goli, gradit će se pristanište na Dravi, razvijati turističke atrakcije i održivi oblici turizma

Početna konferencija projekta Interpretacijski centar Bolenov dravski put okupila je u prostorijama Koprivničko-križevačke županije dionike ovog važnog projekta za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×