Reakcije na objavu liste poreznih dužnika

11:09h
0
Miroslav Vitković // Foto: Ivan Brkić

Istražili smo što o objavi listi dužnika misle u cehovskim udruženjima. Među dužnicima s višemilijunskim dugovanjima su poduzeća poput E-TWO – ENERGY, Inženjera Branka Međurečana ili pak križevačkog Čelika u kojemu je otvoren stečaj, prenosi Radio Drava.

– Ovo je jedna od mjera koja će sigurno uroditi plodom ali ako želite riješiti cjelokupni problem, onda se mora ići vrlo sistematično, od reda prema potraživanjima, prema urednoj naplati i onda doći do toga da svatko mora izvršavati svoju obvezu, da li firma, da li građani prema državi – rekao je Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Koprivnica Miroslav Vitković.

Da je neodrživo da se na naplatu čeka 100, 120 ili više dana rekli su i u županijskoj Obrtničkoj komori. Među objavljenim imenima dužnika koji državi duguju više od 100.000,00 kuna u Koprivničko-križevačkoj županiji su i 132 aktivna obrtnika, a dužnici su ne zato što ne žele podmiriti svoja dugovanja, već stoga što u uvjetima krize ne mogu naplatiti svoja potraživanja. Stoga se u županijskoj Obrtničkoj komori ne slažu s objavom njihovih imena jer oni podliježu Zakonu o zaštiti podataka, rekao nam je tajnik Božo Barać.

Božo Barać– Smatramo da neće polučiti učinak nikakva objava dužnika. To bi bilo u redu kad bi obrtnici imali novce a ne bi htjeli podmiriti svoje obveze. No oni su zbog dugova koje ne mogu naplatiti uglavnom došli u ovu nepovoljnu situaciju – zaključuje Barać i upozorava da među objavljenim imenima ima i onih obrtnika koji su odjavili obrte, pa će njihova dugovanja vjerojatno otići u zastaru i neće biti nikad naplaćena.

tekst: Radio Drava