20.8 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Smrti pune nelogičnosti

Renatova i Zlatkova majka zarazile su se koronom u koprivničkom “domu smrti” i umrle. Njihove sudbine šokantne su, sinovi pripremaju tužbe
R

Djeci gospođe Tušek nitko nije javio da je njihova majka otišla iz Doma niti im je itko javio da je primljena u bolnicu. Oni su to saznali sasvim slučajno, rekao nam je naš sugovornik, jer je u koprivničkoj bolnici radila poznanica obitelji.

Ne propustite

Vlasta Tušek preminula je 6. lipnja u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Tamo je dopremljena iz koprivničke bolnice Dr. Tomislav Bardek s utvrđenom dijagnozom COVID-19, a bila je i jedna od stanara Doma za starije i nemoćne Koprivnica.

Gospođa Tušek bi bila samo jedna od 15 žrtava koronavirusa iz Doma za starije i nemoćne Koprivnica, koji su mediji prozvali “Domom smrti”, no okolnosti zaraze COVID-om 19 i njezine smrti za njenu obitelj su sve samo ne logične. Obitelji nije jasno kako se uopće njihova majka zarazila, odnosno tko ju je zarazio ako je bila zatvorena u svojoj sobi, s cimericom koja je negativna na COVID-19, a jedini kontakt koji je imala s ljudima bili su djelatnici Doma za starije i nemoćne Koprivnica.

Nisu izlazile, hrana im je bila dostavljana u sobu, tako da su jedini kontakt imale s djelatnicima Doma, govori za portal ePodravina njezin sin Renato Tušek.

– Nikome nije jasno kako je moguće da je moja majka zaražena, a njezina cimerica nije. Razgovarao sam mnogo i s drugim doktorima i ne možemo shvatiti kako se to dogodilo. Jedino što jest vjerojatno je to da ju je zarazio netko od djelatnika, ili putem hrane ili putem pića – govori Tušek.

Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Svoju majku Renato Tušek opisuje kao ženu koja se uvijek držala pravila i smatra da se sama ne bi izlagala riziku na način da bi izašla iz sobe u vrijeme kada je to zabranjeno.

– Zanimljivo je da je moja majka sama i pješke otišla na pulmološki odjel koprivničke bolnice, dakle bez pratnje djelatnika, a kad sam pitao kako je to moguće socijalna radnica mi je rekla da oni nisu mogli popratiti što je majka sve spakirala i kada je otišla te slegnuli ramenima – rekao je te se prisjetio izmještanja zaraženih korisnika Doma u kolicima preko ceste, pred očima javnosti.

– Kada sam to pokazao ljudima u Njemačkoj, gdje radim, zgražali su se nad tim činom – rekao je Vlastin sin.

Upitali smo Vericu Šarliju, v.d. ravnateljicu Doma za starije i nemoćne, može li komentirati navode Vlastina sina o tome kako je njegova majka sama odpješačila do koprivničke bolnice te navode o načinu zaraze njegove majke.

Verica Šarlija // Foto: kckzz.hr

– U skladu s Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije i nemoćne osobe od 27. ožujka ove godine, gđa Tušek Vlasta dana 10. svibnja  hospitalizirana je u dogovoru s epidemiologom, infektologom i dr. obiteljske medicine na način da je u bolnicu prevezena kolima hitne medicinske pomoći, kao i sve osobe kod kojih je bila sumnja na infekciju – rekla je Verica Šarilja te dodala kako nije točno da je gospođa Vlasta sama otišla u bolnicu.
– Dobio je informaciju da je gospođa sama spakirala stvari koje će ponijeti na bolničko liječenje. Kontakt i informacije dobio je drugi član obitelji, sve ostale navode ne bih komentirala – zaključila je Verica Šarlija.
Kao službeni uzrok smrti, ove potpuno psihofizički funkcionalne 76-godišnjakinje, kako nam govori njezin sin Renato Tušek s, do tada čistim medicinskim kartonom, navedena je limfoproliferativna bolest, odnosno kronična limfocitna leukemija.

Majka nikad nije bolovala ni od kakve kronične bolesti, a u Klinici navode upravo kronične bolesti kao uzrok smrti, da bi na kraju saznali da je umrla od leukemije. Leukemije za koju mi nismo znali, niti je ikad bilo razgovora o tome, a s majkom smo oduvijek u dobrom odnosu i pričamo si sve. Kažu da je umrla od leukemije, koja nikad nije postojala u našoj obitelji kao bolest – rekao je Renato Tušek te dodao kako je njegova majka bila potpuno zdrava. Sudjelovala je u svim aktivnostima u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, pjevala u zboru, u slobodno vrijeme pomagala u vrtu kod vlastite sestre.

– Bila je potpuno zdrava. Ovo nam je bio šok kad smo doznali. Tražio sam objašnjenje od Klinike Fran Mihaljević i nadam se da ću uskoro dobiti konkretne odgovore pa ću vidjeti što dalje – rekao je Renato i naglasio kako su svi s kojima je u kontaktu iz spomenute Klinike prema njemu bili izrazito susretljivi. Bili su korektni kroz čitavo majčino liječenje, javljali su mu njezino zdravstveno stanje.

Tušek nam govori kako to nije slučaj kad je u pitanju koprivnička bolnica. Najviše upravo zamjera našoj bolnici iz koje su, kako naš sugovornik tvrdi, nestale sve njezine osobne stvari. Naime, kada je otpremljena za Zagreb iz njene bolničke sobe u Koprivnici nestaje novčanik s dokumentima, mobitel, ženska torbica i medicinska dokumentacija. Naknadno su pronađene tek naušnice.

– Pokušao sam preko Doma saznati što se dogodilo s njezinim stvarima, natezanje je trajalo dva do tri dana, no na kraju nisu dobili odgovor zašto su svi njezini dokumenti nestali. Iskreno, nije mi jasno kako su mogli nestati, sve račune sam uspio poslije majčine smrti blokirati, ali volio bih znati kako to da su u bolnici nađene samo njezine naušnice – rekao je.

Djeci gospođe Tušek nitko nije javio da je njihova majka otišla iz Doma niti im je itko javio da je primljena u bolnicu. Oni su to saznali sasvim slučajno, rekao nam je naš sugovornik, jer je u koprivničkoj bolnici radila poznanica obitelji.

Početkom godine sam dobio mail od Doma da je povišena stanarina za moju majku, ali da mi je majka bolesna, to mi nisu javili – kaže Renato.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Kontaktirali smo ravnatelja koprivničke Opće bolnice kako bismo ga pitali ima li saznanja od Tušekovim navodima o nestanku svih dokumenata i osobnih stvari njegove majke za vrijeme boravka na zaraznom odjelu bolnice Dr. Tomislav Bardek.

– Nemam nikakve komentare na ovo, neka gospodin uputi službeni zahtjev prema bolnici ako misli da postoje određene radnje koje nisu dopuštene zakonom, neka službenim institucijama uputi službeni zahtjev da se to ispita – rekao je Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice.

Što se tiče Tušekove izjave da mu nitko iz bolnice nije javio kako mu je majka zaprimljena na zarazni odjel, pitali smo ravnatelja je li dužnost bolnice obavijestiti članove obitelji o zaprimanju pacijenta koji im je u krvnom srodstvu.

– Molim vas, pitate me za pacijenta konkretne podatke, ja vam te podatke ne mogu dati kao mediju jer je u pitanju privatna osoba – govori Mato Devčić, iako ga nismo tražili nikakve osobne podatke.

Na naš ponovni upit o protokolu zaprimanja pacijenta, odnosno javljanja članovima obitelji da im se netko nalazi u bolnici ponovio je kako ne može otkrivati osobne informacije “sukladno uredbi o zaštiti podataka i zakona o zaštiti prava pacijenata”, zaključuje.

– Žao mi je što se obraća mediju. Trebao je doći tu i sve bi riješili – govori Devčić, iako mu je rečeno kako je gospodin Tušek pokušao već kontaktirati bolnicu, preko Doma za starije i nemoćne Koprivnica.

– To nije točno, nemam takve informacije, da je itko postavio takav upit, ako gospodin dođe sve ćemo riješiti – zaključio je Mato Devčić.

Gospođa Vlasta je zbog dijagnosticiranog COVIDA kremirana i pokopana 10. lipnja

– Kada sam u nedjelju, dan nakon što je majka preminula, došao u Dom, ostao sam u šoku. Naime, tamo su me dočekala širom otvorena vrata, samo sam ušetao. Shvaćam da su mjere bile smanjene, ali ipak vani su se korisnici šetali, u Dom se moglo ući bez problema – govori Tušek koji si iznova postavlja pitanje kako je moguće da je cimerica njezine majke ostala negativna na COVID 19, a zajedno su živjele u 20-ak kvadrata sobe.

– Čekam da mi stigne obrazloženje od Klinike pa ću vidjeti što ću dalje. Trenutno ne znam hoću li tužiti sam Dom ili ne. Nekako mislim da odvjetnici iz našeg kraja neće htjeti samo tako ući u ovu priču. Javila mi se jedna odvjetnica iz Varaždina, vidjet ću što ću – rekao je za kraj Renato Tušek.

S druge strane, Koprivničanac Zlatko Česi je postupanje Doma za starije i nemoćne Koprivnica, koji je financiran od strane Županije, prijavio DORH-u nakon što je preminula njegova 88-godišnja majka. Ona je također bila stanar Doma i pozitivna na COVID-19

– Ljudi su umrli zbog neadekvatne reakcije nakon što su virus u Dom donijeli zaposlenici. Posjete su bile zabranjene, dakle virus su joj donijeli zaposlenici – rekao je za portal ePodravinu Zlatko Česi.

Česi je pokušao tražiti objašnjenje od Doma, no kako kaže, nije ga dobio.

Foto: Ivan Brkić

– Doslovce mi je rečeno da svatko vodi brigu o onome što je radio. E sad, imam osjećaj da tamo puno stvari ne štima, jer ovaj se odgovor može svakako protumačiti – rekao je Česi.

Zgrožen je i načinom prijevoza stanara Doma pozitivnih na COVID, onim koji je ostao mnogima u gorkom sjećanju, u kolicima i preko ulica i cesta od Doma do koprivničke bolnice te na sve to govori kratko i jasno “To je strava i užas”.

Ono što također Česiju stvara upitnike nad glavom jest što je, kako naš sugovornik kaže, njegova majka “preminula od koronavirusa”, iako smo tjednima slušali kako se “ne umire od korone, već s koronom”.

– Moja majka nije imala kroničnu bolest, imala je osteoporozu, od toga se ne umire. Čovjek u bolnici na patologiji mi je rekao da je umrla od koronavirusa, no još nisam dobio ni otpusno pismo niti išta službeno napisano – rekao je Zlatko Česi.

Što se tiče DORH-a, od njih nije dobio nikakvu povratnu informaciju, a što se tiče moguće privatne tužbe, Zlatko Česi još nije siguran što će uraditi.

– Za privatnu tužbu nemam novaca, to si ne mogu priuštiti – zaključio je Zlatko Česi kojem je ostao gorak okus u ustima nakon smrti njegove majke i pogreba koji je odrađen, kako on kaže, samo da se odradi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Simbolična kazna

Ako pijete, ne pišite poruke! Podravac ženi poslao sms: Piješ mi mozga već mjesecima!” Zažalio je.

Koliko puta ste zažalili što ste "pod gasom" poslali kakvu sms poruku ili nekoga nazvali kako biste mu rekli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×