19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ

RENESANSA HŽ-a? U planu nove pruge od Pitomače pa do Križevaca, a do Varaždina ćemo za 20 minuta
R

Investicijska banka u prosincu je prošle godine Hrvatskoj odobrila okvirni zajam od 900 milijuna eura

Ne propustite

Da treba potvrditi ugovor između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt Revitalizacija željezničkog sustava iz okvirnog zajma od 900 milijuna eura ovih su se dana usuglasili saborski zastupnici, a Vladin je predstavnik najavio renesansu željezničkog sustava.

Investicijska banka u prosincu je prošle godine Hrvatskoj odobrila okvirni zajam od 900 milijuna eura, kojim je predviđeno financiranje i/ili sufinanciranje projekata poboljšanja željezničke infrastrukture i putničkog prijevoza.

– Ugovor o financiranju potpisan je u siječnju ove godine i odnosi se na zajam od 400 milijuna eura, dok će preostali iznos zajma biti predmetom sljedećih ugovora, prema potrebi i sukladno dinamici korištenja prvog dijela zajma – pojasnio je državni tajnik Ministarstva prometa Alen Gospočić.

vlak hz mg
Hrvatske željeznice mogle bi dobiti novo ruho // Foto: Matija Gudlin

Pruge od Pitomače pa do Križevaca

Kako prenosi HRT, Gospočić kaže da je iz ugovora vidljivo 50-ak projekata indikative naravi, a u njima su i pruge od Pitomače preko Križevaca prema Varaždinu i Međimurju.

Naglasio je i kako Vladin cilj nisu samo pojedine dionice pruga, cilj je u 10 godina, „u strateškom smislu“ obnoviti cjelokupnu mrežu.

– U ovom programu nema pruga za koje će se otkupljivati zemljište, ovih 900 milijuna koji se planiraju u biti su za postojeće, izgrađene pruge kojima namjeravamo podići standard i brzine, sa sadašnjih 60 ili 50 kilometara na 100 do 120 kilometara na sat – zaključio je Gospočić.

Podsjetimo, kako smo pisali, u sklopu tog projekta u planu je rekonstrukcija pruge Čakovec-Varaždin-Ludbreg-Koprivnica.

– Napravit će se elektrificirana nizinska dvokolosječna pruga Varaždin-Ludbreg-Koprivnica. Mi ćemo dolaziti u Koprivnicu za 20 do 25 minuta – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×