66 POSTO POLOŽILO

Rezultati državne mature i u našoj županiji slabiji nego lani, od srednjih škola i dalje najpopularnije gimnazije

Najveći interes je i ove godine bio za gimnazije pa su tako gimnazije u Koprivnici i Đurđevcu skroz popunjene, a u križevačkoj su ostala samo dva mjesta.

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jučer su objavljene rang liste za upise u srednje škole, a prema riječima zamjenika župana odgovornog za društvene djelatnosti Ratimira Ljubića, naša županija nalazi se malo iznad državnog prosjeka po popunjenosti mjesta na prvom upisnom roku.

Najveći interes je i ove godine bio za gimnazije pa su tako gimnazije u Koprivnici i Đurđevcu skroz popunjene, dok su u križevačkoj ostala samo dva mjesta. Kod strukovnih škola je situacija malo drugačija, postoji veliki interes za četverogodišnje strukovne programe, ali interes za trogodišnja zanimanja puno je manji.

Za tri se zanimanja u našoj županiji nije prijavio ni jedan kandidat, a to su armirač, vrtlar i voćar/vinogradar/vinar. 

– Nešto slabiji interes je u Đurđevcu bio za zanimanja stolar, konobar i kuhar, u Obrtničkoj školi Koprivnica za zanimanja plinoinstalater, vodoinstalater, konobar, mesar, pekar i stolar. Moram napomenuti da se najviše kandidata u cijeloj državi prijavilo u Srednjoj školi Ivan Seljanec za građevinska zanimanja, ali za zanimanja keramičar, tesar i zidar će ostati još mjesta za drugi rok i nismo nešto zadovoljni. U Gospodarskoj školi Križevci je jako mali interes za zanimanja mljekar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije i poljoprivredni gospodarstvenik – istaknuo je zamjenik Ljubić.

U Srednjoj školi Koprivnica, učenici su iskazali najveći interes za zanimanja: farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar i ekonomist.

Drugi upisni rok će biti krajem kolovoza, a u našoj županiji se tada tradicionalno upiše 30 do 40 učenika.

Što se tiče uspjeha na državnoj maturi, zamjenik župana kaže da je izrazito loš i u našoj županiji. Maturu je polagalo 626 učenika, od čega ju je položilo 416, što čini 66 posto, nešto manje nego prošle godine kada je maturu položilo 73 posto učenika.

–  Normalno da su rezultati različiti u gimnazijama i u strukovnim školama, u gimnazijama je maturi pristupilo 275 učenika, a položilo je 247, što je 89 posto, to je malo slabiji rezultat nego prošle godine. U stukovnim školama maturi je pristupio 351 učenik, a položilo ih je samo 169, što je 48 posto, za 10 posto slabiji rezultat nego prošle godine. Gimnazija Koprivnica i Đurđevac su iznad prosjeka, a isto tako i Obrtnička škola Koprivnica i Srednja škola Koprivnica – rekao je zamjenik Ljubić.

Neuspjeh učenika na ovogodišnjoj državnoj maturi Ljubić pripisuje nekvalitetnoj pripremi, ali i ambicioznosti učenika i roditelja odnosno pogrešnom odabiru razine državne mature. Problem je u svakom slučaju kompleksan i bit će potrebna detaljna analiza, rekao je zamjenik župana.

 

čitam...
Loading...