11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehnologije budućnosti već danas

RFID čipovi su svugdje oko nas a da toga nismo ni svjesni
R

Jedna od najvećih prednosti RFID-a je u tome što omogućava automatsko očitavanje informacija s udaljenosti bez potrebe za fizičkim kontaktom s uređajem koji je opremljen RFID čitačem.

Ne propustite

RFID čipovi su postali sveprisutni u današnjem svijetu. Ovi mali čipovi su često nevidljivi golom oku, ali se mogu nalaziti u svemu, od proizvoda koje kupujemo u trgovinama do karata za javni prijevoz. Ovaj članak će vam pružiti pregled povijesti i načina funkcioniranja RFID čipova, kao i načine na koje su unaprijedili naš svakodnevni život.

Povijest RFID čipova

RFID (eng. Radio Frequency Identification), je tehnologija koja omogućuje bežični prijenos podataka između uređaja. Tehnologija je razvijena u 1940-ima, ali prvi RFID čipovi nisu se pojavili sve do 1970-ih. Ovi raniji čipovi su bili prilično veliki i skupi, te su se uglavnom koristili u industriji za praćenje proizvoda.

S vremenom su se tehnologija i čipovi smanjivali i postajali sve manji i jeftiniji, što je dovelo do širenja njihove uporabe. Danas se RFID čipovi nalaze u različitim oblicima, od malih naljepnica do integriranih sklopova na uređajima.

Kako RFID čipovi funkcioniraju?

RFID čipovi se sastoje od antene i čipa koji sadrži memoriju. Antena šalje i prima radio valove putem kojih se ostvaruje komunikacija s čitačem koji je povezan na neku vrstu računala. RFID čitač šalje elektromagnetske signale prema čipu, koji zatim šalje podatke natrag u obliku radio signala. Ovi signali se zatim obrađuju i koriste se za identifikaciju i praćenje predmeta.

Prednosti RFID tehnologije

Jedna od prednosti RFID tehnologije je brzina i jednostavnost prepoznavanja. Čak i ako se objekti nalaze unutar kutije, mogu se prepoznati bez otvaranja kutije. Također, čitanje RFID čipova se može obaviti na većim udaljenostima nego kod bar kodova.

RFID čipovi su također vrlo trajni i otporni na vanjske uvjete. Oni se mogu integrirati u različite predmete, uključujući odjeću, knjige, proizvode u trgovinama, vozila, te u razne industrijske uređaje. To olakšava praćenje proizvoda u različitim fazama lanca opskrbe, od proizvodnje do prodaje.

Unapređenja u svakodnevnom životu

Postoji mnogo načina na koje su RFID čipovi unaprijedili naš svakodnevni život. Jedan od najčešćih primjera je njihova upotreba u trgovinama. RFID čipovi se mogu postaviti na proizvode, što omogućuje brže praćenje i upravljanje zalihama. Ovo pomaže u smanjenju gubitaka i povećanju učinkovitosti u trgovinama.

Drugi primjer su kreditne kartice i putne isprave. Mnoge kreditne kartice danas sadrže RFID čipove, što omogućuje bržu i jednostavniju uporabu pri plaćanju. Slično tome, putne isprave također sadrže RFID čipove, što olakšava provjeru identiteta i smanjuje vrijeme čekanja na aerodromima.

Postoje i mnogi drugi primjeri gdje se koriste RFID čipovi, a da ni sami toga nismo svjesni. Na primjer, čipovi se koriste za praćenje prtljage na aerodromima, za praćenje kućnih ljubimaca i za praćenje automobila u sustavima naplate cestarine. Također, RFID tehnologija se koristi u sigurnosnim sustavima za pristup i praćenje zaposlenika u zgradama.

Primjena RFID čipova u medicini

RFID tehnologija ima veliki potencijal u medicini. Ona omogućuje jednostavnu identifikaciju pacijenata, medicinskih uređaja i lijekova, što može pomoći u poboljšanju sigurnosti i učinkovitosti medicinskih postupaka. Primjerice, RFID čipovi mogu se koristiti za identifikaciju pacijenta i pružanje njihovih medicinskih podataka zdravstvenim radnicima u hitnim situacijama, bez potrebe za traženjem medicinske dokumentacije.

RFID čipovi se također mogu koristiti za praćenje inventara lijekova i medicinskih uređaja, što može pomoći u sprječavanju krađe i gubitka. Osim toga, RFID tehnologija se koristi za praćenje sterilizacije medicinskih instrumenata, što pomaže u smanjenju rizika od infekcija.

Jedna od najnovijih primjena RFID tehnologije u medicini je njezina upotreba u implantabilnim medicinskim uređajima. Ovi uređaji, poput srčanih elektrostimulatora (eng. pacemaker) i neurostimulatora, mogu se opremiti RFID čipovima koji omogućuju daljinsko praćenje stanja uređaja i pacijenata.

Budućnost RFID tehnologije

Trenutno se RFID tehnologija najčešće koristi u malim količinama za praćenje proizvoda, ali s razvojem Internet of Things (IoT) uređaja i 5G mreža, očekuje se da će se njena upotreba znatno povećati u narednim godinama. Ovo će omogućiti da se RFID čitači ugrađuju u mnoge druge uređaje, od pametnih telefona do pametnih kućanskih aparata, što će omogućiti bolje praćenje proizvoda i efikasnije upravljanje opskrbnim lancima.

Jedna od ključnih prednosti RFID tehnologije je njena sposobnost da pruži detaljne informacije o proizvodima i procesima, što je posebno važno za sigurnost hrane i farmaceutsku industriju. RFID etikete na hrani i lijekovima omogućit će praćenje kretanja tih proizvoda kroz opskrbne lance, omogućujući brže reagiranje u slučaju problema s kvalitetom ili sigurnošću.

Uz sve ove prednosti, postoje i neke zabrinutosti u vezi s privatnošću i sigurnošću podataka koje se prikupljaju pomoću RFID tehnologije. Postoje rizici da bi se informacije mogle koristiti na načine koji bi narušavali privatnost pojedinaca ili tvrtki. Međutim, to se može izbjeći primjenom odgovarajućih sigurnosnih protokola i pravila o privatnosti.

Sve u svemu, RFID tehnologija je jedna od najperspektivnijih tehnologija za praćenje proizvoda i upravljanje opskrbnim lancima. S razvojem IoT uređaja i 5G mreža, očekuje se da će njezina primjena i dalje rasti u bliskoj i daljnjoj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×