Dobrotvorka Tamara Premuš

Roditelji nisu svjesni koliko su sretni kada su im djeca zdrava, zato se radujte sitnicama

17:30h
0
Tamara Premuš // Foto: Privatna arhiva
Tamara Premuš // Foto: Privatna arhiva

Imam vlastitog iskustva s bolesnim djetetom i drago mi je kad mogu nekome pomoći na bilo koji način, da ne kuca na troja vrata, ako ne mora – kaže Tamara Premuš.

Križevčanka Tamara Premuš već je 12 godina predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Maslačak, a njeno je veliko srce prepoznato od mnoštva građana te je ove godine nominirana za nagradu Mara Matočec Koprivničko-križevačke županije, za promicanje ljudskih prava.

– Ne volim i nisam naučena da me hvale, no nagrada mi je svakako velik poticaj da nastavim pomagati i idem dalje, a i velika mi je čast što me nominirala baš županija – rekla nam je ona skromno.

Udana je i majka troje djece; sinova Filipa (20) i Marka (6,5) te Sare (19) koja boluje od cerebralne paralize, teške mentalne retardacije i epilepsije. Iza nje je pet operacija, ne komunicira, ali njeni roditelji već po izrazu lica znaju što joj treba i kako se osjeća.

– Svaki novi dan donosi nove radosti i nove izazove. Roditelji nisu ni svjesni koliko su sretni kada su im djeca zdrava i zato se veselite sitnicama i svaki slobodan trenutak provedite s njima, jer

Tamarina obitelj // Foto: Privatna arhiva
Tamarina obitelj // Foto: Privatna arhiva

nikad ne znate što vam život nosi. Koliko god vam je ponekad teško, sutra je novi dan i nove prilike su pred vama – poručila je ona.

Tamara ima status roditelja njegovatelja, a kada je kao mlada majka tražila pomoć išla je od vrata do vrata, dok nije pokucala na ona od udruge kojoj je danas predsjednica.

– Sjećam se da su organizirali radionicu za djecu s poteškoćama i tako je sve počelo. Angažirala sam se u radu udruge i uskoro su me predložili za predsjednicu i evo me, tu sam već treći mandat – kaže nam ona.

U tom je poslu angažirana, kako se našalila, od sad do sad i uvijek dostupna svima koji trebaju bilo kakvu pomoć.

Članovi udruge // Foto: privatna arhiva
Članovi udruge // Foto: privatna arhiva

– Imam vlastitog iskustva s bolesnim djetetom i drago mi je kad mogu nekome pomoći na bilo koji način, da ne kuca na troja vrata, ako ne mora. Kroz taj rad i meni je lakše nositi se s izazovima s kojima se i sama susrećem. Ljudi mi se ispričavaju kada me zovu za savjete, no ja se osjećam ispunjenije i sretnije kada znam da sam nekome olakšala put – kaže ona.

Tamara priča da rad u udruzi iziskuje puno truda i vremena, a ona se tome posvetila maksimalno. Neprestano radi s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima te promiče njihova prava.

Sarin razred
Razred Tamarine kćeri Sare // Foto: privatna arhiva

Kroz njezin svakodnevni predani rad, povećao se i broj članova udruge kojih je danas 150, a  i broj raznih djelatnosti koje članovi pripremaju, za uspješnije rješavanje poteškoća u svakodnevnom životu.

Tamara je imala velik doprinos što je udruga od grada Križevaca na korištenje dobila kuću u Gundulićevoj ulici koju su adaptirali te uskoro slijedi i otvorenje.

– Ideja je bila da dobijemo komad zemlje za radnu preokupaciju, članovi tamo na svježem zraku sade vrt, a kuću ćemo koristiti za razne aktivnosti – objašnjava ona.

Osim toga, udruga je lani bila partner u tri EU projekta za podizanje kvalitete života osobama s teškoćama.

Tamara s članovima udruge // Foto: privatna arhiva
Tamara s članovima udruge // Foto: privatna arhiva

Tamarin nesebičan rad prepoznat je i na državnoj razini te je 2013. godine bila nominirana za Dobrotvorku godine. Na lokalnom portalu proglašena je osobom godine za 2013. godinu, a za volonterski i humanitarni rad u Udruzi dobila je priznanje grada Križevaca.

Županijska nagrada za promicanje ljudskih prava dodjeljuje se u obliku povelje te novčane nagrade od 7000 kuna.

Zahvaljujući skromnoj i požrtvovnoj Tamari, Križevci su postali grad u kojem se potiče širenje informiranosti, senzibiliteta i ljubavi za potrebite.

čitam...