Tu, oko nas

Roditelji, znate li gdje su vam djeca u kasne noćne sate?

07:00h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage
Ilustracija // Foto: Ingimage

Izlazim redovito van i nakon 23 sata, bez obzira na ograničenje. Dosad me nisu ulovili. Ostajem vani do dugo u noć jer vani ostaje i cijelo moje društvo – kaže 15-godišnjak iz okolice Koprivnice.

Čak petero maloljetnika mlađih od 16 godina nedavno je tijekom vikenda koprivničko-križevačka policija “ulovila” u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Troje ih je bilo rođeno 2000. godine, jedan 2001. i jedan 2002.

Policija je izvijestila da su u noćnom izlasku zatečeni između 23.58 i 4.30 sati, i to dvoje u Križevcima, a po jedan u Koprivnici, Peterancu i Đurđevcu.

Nakon što policija utvrdi da je riječ o maloljetnicima mlađima od 16 godina, koji iza 23 sata nemaju odgovarajuću pratnju, dovode ih u policijsku postaju, pozovu roditelje da dođu po njih i o svemu informiraju nadležni Centar za socijalnu skrb.

Prema podacima koprivničko-križevačke policije, u nedozvoljenom noćnom izlasku tijekom 2015. godine zabilježena su 33 maloljetnika, godinu ranije 98, a tijekom 2013. njih 99.

– Izlazim redovito van i nakon 23 sata, bez obzira na ograničenje. Dosad me nisu ulovili. Ostajem vani do dugo u noć jer vani ostaje i cijelo moje društvo – kazao nam je jedan 15-godišnjak iz okolice Koprivnice.

Centar za socijalnu skrb prema Obiteljskom zakonu može odrediti mjere radi zaštite osobnih prava i dobrobiti djeteta. Mjera koja se obično izriče prilikom zaticanja maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku iza 23 sata bez odgovarajuće pratnje je upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu.

– Centar za socijalnu skrb će pozvati roditelje i dijete na razgovor prilikom kojeg će upozoriti roditelje na nedostatke u skrbi o djetetu, ako se tako nešto dogodilo jednom ili se događa rijetko, a posljedice za dijete su blažega karaktera. S djetetom se u takvim situacijama obavlja savjetodavni razgovor u svrhu prevencije. Pritom Centar može roditelje uputiti na zdravstvene, edukativne i druge stručne programe i usluge za potporu roditeljstva i razvoja djeteta – kazala je prof. psihologije Jasminka Kacun Kresojević iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb.

Dodala je da ako je maloljetnik zatečen pod utjecajem alkohola, upućuje ga se u Centar za prevenciju ovisnosti radi individualnog savjetodavnog rada.

– Roditelji obično surađuju i odazovu se na razgovor u Centar zajedno s djetetom. Tijekom protekle dvije godine na području naše nadležnosti imali smo oko 50-ak prijava od strane Policijske postaje Koprivnica o zaticanju maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku iza 23 sata, bez odgovarajuće pratnje. Suradnja s policijom je na tom području kvalitetna i jako važna upravo radi preventivnog djelovanja i edukacije roditelja o potencijalnim rizicima po njihovu djecu. U posljednje vrijeme nismo imali učestalih prekršitelja tog tipa – kazala je psihologinja.

Ipak, ističe, ako bi takve prijave zaredale te ako je procjena njihova stručnog tima da roditelji ne vode brigu o djetetu na pravilan način, mogu im se izreći daljnje mjere, poput mjere stručne pomoći i potpore u ostvarivanju skrbi o djetetu gdje se onda kroz određeni vremenski period u kontinuitetu savjetodavno radi s obitelji.