24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
GORNJE GRMLJE

Šah-mat u Legradu, Bednja ne odustaje od eksploatacije, Sabolić: Između čekića i nakovnja smo, ne želim biti općinski krvnik
Š

Iz Građanske inicijative Selnica Podravska poručuju kako ne odustaju u namjeri da se Bednju zaustavi u iskapanju šljunka.

Ne propustite

Iskapanje šljunka na eksploatacijskom polju Gornje Grmlje u Selnici Podravskoj tema je koja je prošle jeseni punila lokalni medijski prostor. Nakon što su mještani protestirali zbog započetih radova na iskapanju šljunka, Državni inspektorat tvrtki Bednja d.o.o. iz Ljubeščice, zabranio je daljnje radove jer nisu ispoštovani svi uvjeti prema dozvolama. Jedan od uvjeta je bio i dostupan prilazni put.

Prošlo je godinu dana kako koncesionar trpi svakodnevnu štetu zbog ne konzumiranja koncesije i njihovo je strpljenje pri kraju. Kako su objašnjavali još prošle jeseni, svi zakonski uvjeti su ispunjeni da bi počeli s iskapanjem šljunka. Jedino im još preostaje dobiti zeleno svijetlo općinskog Vijeća Legrad za korištenje prilaznog puta.

Dogovor oko ustupanja 70-tak metara puta još nije postignut, no očekivano je da će ova točka biti tema na novoj sjednici vijeća, planiranoj kroz desetak dana.

Nedavno je održana i tematska sjednica općinskog vijeća na kojoj su predstavnici Bednje još jednom općinskim vlastima i okupljenim građanima objasnili svoje stavove i planove.

Situacija je za općinske vlasti komplicirana. Kakvu god odluku donijeli, neće se baš pozitivno odraziti na budućnost stanovnika općine Legrad stoga se može zaključiti da su stjerani u kut i nemaju prevelikog prostora za manevar. Nastupila je šah-mat pozicija.

Pred općinskim je vijećem teška odluka. Dozvole li korištenje puta tvrtki Bednja, izazvat će nezadovoljstvo velikog djela mještana, prvenstveno Selnice Podravske. Odluče li se pak stati na stranu već ionako revoltiranih mještana, opstanak općine dovode u pitanje jer Bednja prijeti podizanjem tužbe za nadoknadu štete.

Iz tvrtke doznajemo kako više nemaju namjeru čekati.

Na proljeće su zaprijetili tužbom, ali su je odgodili jer su tada pred vratima bili lokalni izbori. Pustili su da se formira novo vijeće, da se vijećnike upozna sa situacijom i sad smatraju da je došlo vrijeme da se općina napokon izjasni.

Kako kažu, nije im u interesu podizanje tužbe koja bi u dogledno vrijeme značila i blokadu općinskog računa.

Brojni mještani na toj su se sjednici javili za riječ te iznijeli svoje negodovanje u pogledu otvaranja Eksploatacijskog polja Gornje Grmlje, zbog utjecaja na naselje i život mještana. Izrazili su bojazan za povećanu eroziju obale rijeke Drave i mogućnost plavljenja.

Ispred Građanske inicijative Selnica Podravska sastanku je prisustvovao Tomislav Švorc koji kaže kako mještani neće odustati u namjeri da se Bednju zaustavi u iskapanju šljunka.

– Činjenica je ako se to tu dozvoli, selo bude propalo. Ne samo naša Selnica Podravska nego i okolna naselja – tvrdi.

Općinski načelnik Ivan Sabolić nije baš optimističan, no nastojat će donijeti odluku koja će štiti Općinu Legrad i mještane, a da neće imati financijske reperkusije.

– Između čekića i nakovnja smo. Ne znam kakvu ćemo odluku donijeti, ali znam da ne želim biti krvnik općine – kratak je bio Sabolić.

Općinsko vijeće odluku će donijeti na sljedećoj sjednici nakon provjere svih do sada iznesenih činjenica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

[eTV] RIJEKE PRAVDE Kandidatkinja HSS-a Kristina Škoda Vajdić: Birajte promjene, učinimo Hrvatsku boljom i pravednijom!

Na listi koalicije Rijeke Pravde u IV. izbornoj jedinici, lista 13. redni broj 4. nalazi se članica Županijske skupštine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×