Novi uvjeti

Šahisti iz Podravke smislili kako trenirati za vrijeme korone: Najmlađi su koncentrirani skoro dva sata, ovo je pun pogodak

Prošli  tjedan testiran je novi način rada putem interneta s istodobnim sudjelovanjem 15 kadeta.

19:31h
0
Ustupila Škola šaha Podravka

Škola šaha Podravka prije mjesec dana zbog epidemije je privremeno obustavila treninge za tridesetak polaznika najmlađeg uzrasta. Prekid je došao u najnepovoljnije vrijeme jer se radilo o samom početku natjecateljske sezone, kažu iz Škole šaha.

Tako su zbog epidemije odgođene su sve kadetske lige, natjecanja i turniri u naredna dva mjeseca.

No, smislili su način kako i dalje trenirati, čak i u ovim uvjetima. Prošli tjedan testiran je novi način rada putem interneta s istodobnim sudjelovanjem 15 kadeta.

– Nakon uspješnog testiranja kadeti su podijeljeni u tri jakosne skupine (početnici te mlađi i stariji kadeti) te su od ovog tjedna započeli treninzi tri puta tjedno po dva sata. Treninge vodi FIDE instruktor Krunoslav Novosel koji ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju programa šaha u školama – kažu iz Škole šaha Podravka.

Ustupila Škola šaha Podravka

Takvi treninzi zasad su se pokazali kao pun pogodak.

– Internet treninzi omogućavaju dvosmjernu komunikaciju trenera i djece u realnom vremenu te rješavanje unaprijed pripremljenih zadataka uz prikaz šahovske ploče i figura na ekranu. Nakon prvog održanog treninga pokazale su se sve prednosti treniranja šaha. Najmlađi su kadeti, uzrasta od 6 do 8 godina, bili potpuno koncentrirani svih 110 minuta treninga što nije uobičajeno za djecu tog uzrasta, a posebno za igru koja osim koncentracije zahtijeva i razmišljanje. Po završenom treningu kadeti na dostavljenoj poveznici mogu pogledati snimku treninga i dodatno uvježbavati šahovske zadatke i pozicije na ploči. Mlađim uzrastima omogućeno je uključivanje u trening starijih kadeta. Na taj način mogu vidjeti kako izgleda teži trening i steći uvid u kompleksnost igre – opisuju nam.

Ustupila Škola šaha Podravka

Nakon ukidanja mjera koje su na snazi u vrijeme epidemije nastavit će se šahovski treninzi do održavanja šahovskog kadetskog prvenstva Hrvatske, koje bi se trebalo održati u Trogiru u drugoj polovici lipnja. U zadnje tri godine, unatoč skromnim sredstvima, polaznici škole šaha Podravke su dvostruki školski prvaci Hrvatske (ekipno), a imaju i državnog prvaka u uzrastu do 11 godina, podsjećaju naši šahisti.

Osim ovih treninga djeci su na raspolaganju i nekoliko besplatnih internetskih stranica na kojima mogu dodatno vježbati igranje šaha ili odigrati šahovske partije s igračem iz bilo kojeg dijela svijeta (www.chess.com/hr ili https://lichess.org/ ).

Nekoliko šahovskih klubova organizira online tjedne šahovske turnire za kadete (https://sah-mladost.hr/) i svakodnevne turnire za igrače i ljubitelje šaha bez obzira na uzrast ( https://www.facebook.com/pages/category/Sports-Club/ŠK-Travno-1849060005219863/ ).

čitam...