Des Mozges

Kako se snalaze Jakšić, Rajn i Janči nakon izbora?

U predizbornoj kampanji Rajn je najavljivao reviziju gradskog poslovanja ukoliko pobijedi Hrga i upravo se odigrava taj scenarij. Novi gradonačelnik je naručio dubinsko snimanje situacije u gradskoj upravi, Komunalnom poduzeću, Radio Križevcima.

20:58h
0

U prošloj kolumni pisao sam o nestrpljivim Promatračima, skupini ljudi koja želi promjene i to odmah!


Od lokalnih je izbora prošlo skoro tri mjeseca, ali velikih potresa nema. Koprivnica, Križevci i Đurđevac uživaju u ljetu i godišnjim odmorima. OK, Križevčani/ke nešto manje, pisali smo i o velikoj crnoj rupi u gradu podno Kalnika.

U predizbornoj kampanji Rajn je najavljivao reviziju gradskog poslovanja ukoliko pobijedi Hrga i upravo se odigrava taj scenarij. Novi gradonačelnik je naručio dubinsko snimanje situacije u gradskoj upravi, Komunalnom poduzeću, Radio Križevcima.

U pitanju nije državna revizija koja dolazi po zakonskoj obavezi već neovisna, vanjska revizija, nešto što u poslovnom svijetu nazivaju due dilligence. Analiza poslovanja u svim aspektima, od temeljitog proučavanja mogućih crnih rupa u financijskim izvještajima do pravne provjere ugovornih obaveza. Rezultati bi trebali biti poznati sredinom kolovoza nakon kojeg će Rajn dobiti temeljitu analizu zatečenog stanja, pa se mogu očekivati i zanimljive sjednice Gradskog vijeća.

Problema izdvajanja vodnih usluga iz križevačkog Komunalnog poduzeća i dalje stoji. Kamen spoticanja je Mladen Kešer, kalnički načelnik inzistira na svojoj nagodbi, a uvjetima je dodao smjenu Gorana Gregureka s mjesta direktora Komunalnog poduzeća. U njegovom stilu, igra političku igru istovremeno se prikazujući kao veliki borac za svoj kraj. Šteta zbog trakavice koja se razvlači, jedinstven dogovor u kojem su svi dobitnici bio bi osvježenje u ove ljetne dane.

Umjesto vode, trenutno curi samo vrijeme, milijunski projekti stoje pa je Rajn dao slučaj na drugo mišljenje pravnicima iz područja trgovačkog prava, opcija je i izdvajanje vodnih usluga bez Kešera, tj. općine Kalnik koja ima samo 3%, a Grad Križevci 76,5% udjela u Komunalnom poduzeću d.o.o. Nedavno smo pisali i hodu za radna mjesta, ali već kruže priče kako je direktor tehnološkog parka Hodak ponudio prve poslove mladim informatičarima. Može li se izroditi nešto veliko u Križevcimo? Vidjet ćemo kako se će dalje razvijati ova zahuktala priča..

U Đurđevcu je situacija daleko ležernija. Hrvoje Janči je samo nastavio tamo gdje je stao Lacković, a potonji je uskočio u fotelju predsjednika Gradskog vijeća odakle mirno kontrolira situaciju. Situaciju zato nije uspio iskontrolirati igrajući odbojku, pa je uspio zaraditi prijelom ruke. Želimo brz oporavak Laciju, ali Janči se ne treba brinuti za svog mentora. Upala mu je sjekira u med već na početku mandata, prošao mu je projekt od 8 milijuna kuna za izgradnju Poduzetničkog centra u Đurđevcu. Vrijedi spomenuti i 80 tisuća kuna koju su dobili od HTZ-a za jubilarno 50. izdanje Picokijade.

U Koprivnici također trljaju ruke od zadovoljstva, prošao je projekt Inkubator kreativnih industrija i novi milijuni slijevaju se u izgradnju infrastrukture koja bi trebala dodatno oplemeniti krvnu sliku grada, stvoriti novu generaciju poduzetnika, ojačati gospodarstvo. Sveučilište Sjever gradi menzu vlastitim novcem i gradonačelnik Jakšić može dalje nastaviti s vizijom sveučilišnog grada tehnologije i obrazovanja. S druge strane, Pucar je skenirao stanje u Podravci i odlučio isporučiti.

Podravka je za čak 40% povećala sponzorska izdvajanja za NK Slaven Belupo, Pucar je ušao u upravu kluba, a podravski prvoligaš sve je bliži izgradnji nogometnog kampa koji je preduvjet za razvoj mladih igrača. Unatoč tome što se spominjala i mogućnost stezanja remena za rukometni klub, Podravkašice i uprava mogu mirno spavati.

Ipak, sve je manje vremena za kvalitetan san, oni koji rade, ti i grade. Svijet je uistinu veliko globalno selo povezano digitalnim i tehnološkim alatima, a pri nami još uvijek vredi ona da se susedi svađaju oko međe. Pamet u glavu i čuvajte se vrućina.

čitam...