4.3 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Morala je otići

Sjećate se sokolice Špele koja je “čistila” koprivnički park od vrana? Saznali smo što je s njom i vraća li se
S

Zašto je sokolica Špela morala otići i što će biti s vranama doznali smo u Gradskoj upravi

Ne propustite

Iako je u veljači angažiran sokolar Vitold Košir i njegova sokolica Špela kako bi rastjerivali vrane u Koprivnici, mnogi su građani primijetili da situacija nije puno promijenila.

Štoviše, prolazeći kroz Gradski park, koji je i bio glavni “poligon” za pokazivanje vještina sokolara i njegove grabljivice, čini se da je vrana više nego ikad.

Na to su se osvrnuli i vijećnici na prošloj sjednici Gradskog vijeća, točnije Saša Cestar, koji je upitao što je sa rastjerivanjem vrana i gdje je sokolica Špela.

Vitold, ptičar
Foto: Ivan Balija

– Sokolica Špela morala je otići. Vrane su zaštićene životinje, neki naši pokušaji da nađemo rješenje prošlo ljeto urodili su time da su nas sve moguće udruge za zaštitu životinja prijavile na sve inspekcije koje postoje. Mene isto to živcira, apeliram i na vas i na medije da stvorimo javno mnijenje da to stvarno ne valja, bez obzira što u zakonu piše i što udruge za zaštitu životinja mislile i što imaju apsolutno pravo misliti. Prvi sam za to da štitimo životinje, ali kada to krene na rušenje kvalitete života građana, onda imam s time problem – rekao je Jakšić na sjednici.

Evo gdje su Vitold i Špela

Zašto je sokolica Špela morala otići i što će biti s vranama doznali smo u Gradskoj upravi.

Kako su nam rekli, sokolara i sokolice trenutno nema zato što to jednostavno – nije dozvoljeno.

Vitold, ptičar
Foto: Ivan Balija

– Grad Koprivnica je u 2024. godini, u cilju smanjenja populacije vrana u javnim parkovima, izvršio orezivanja grana na stablima gdje je zabilježeno stanište vrana te smo po prvi puta angažirali i uslugu sokolara koji je tijekom veljače rastjerivao vrane po javnim parkovnim površinama u svrhu prevencije izlijeganja mladih vrana u gnijezdu. Sve navedene mjere dozvoljene su do 1. ožujka, dok u razdoblju od 1. ožujka do 1. srpnja nije dozvoljeno nikakvo djelovanje koje bi uznemiravalo vrane, sukladno propisima Republike Hrvatske – rekli su nam iz Grada.

Također, čim prođe taj rok, odnosno nakon 1. srpnja, možemo očekivati Vitolda i Špelu opet u Koprivnici.

– Nakon što navedeni rok prođe, Grad Koprivnica će tijekom ljeta nastaviti s mjerama koje imaju svrhu smanjenja populacije vrana u javnim parkovima, a koje obuhvaćaju uslugu sokolara – zaključuju iz Grada.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×