26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Sjeverozapadna Hrvatska dobila svoje sveučilište
S

Ne propustite

Upisom Sveučilišta Sjever u registar Trgovačkog suda u Varaždinu, Sjeverozapadna Hrvatska dobila je danas svoje regionalno sveučilište čiji su ravnopravni suvlasnici gradovi Varaždin i Koprivnica. Novo sveučilište bit će podijeljeno na Sveučilišne centre Varaždin i Koprivnica, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo, priopćeno je sa Sveučilišta Sjever.

Na novom regionalnom sveučilištu studira oko 3500 studenata, a predaje više od 300 znanstvenika i stručnjaka iz različitih polja i gospodarskih grana. U priopćenju se ističe kako su mnogi od njih u samom vrhu svojih djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire.

Novim studijskim programima Sveučilište Sjever u sljedećim godinama ima za cilj u potpunosti pokriti regiju sjeverozapadne Hrvatske i dosegnuti brojku od 10 do 15 tisuća studenata.

Nastava iz 11 studijskih programa

Sveučilište Sjever izvodi nastavu na 11 studijskih programa iz tehničkog, bio-medicinskog, društvenog i umjetničkog područja, od čega je 9 studija na preddiplomskoj (Elektrotehnika, Primijenjeno strojarstvo, Multimedija, oblikovanje i primjena; Tehnička i gospodarska logistaika, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment u medijima), a dva na diplomskoj razini (Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija).

Prvi dan nastave na Medijskom sveučilištu u listopadu 2012. godine // Foto: ArhivaU suradnji sa Sveučilištem u Rijeci od ove se godine počinje izvoditi i sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Izdavaštva i medija. U planu je uvođenje novih studija te u srednjoročnom razdoblju i podizanje postojećih stručnih studija na sveučilišnu razinu.

Sveučilište Sjever suorganizator je više međunarodnih znanstvenih skupova i konferencija te preuzima i izdavačku djelatnost postojećih institucija, koja uključuje niz udžbeničkih izdanja, ali i znanstveni časopis B kategorije u području tehničkih, odnosno A kategorije u području društvenih znanosti.

Nova ustanova preuzima i ugovore koje su potpisali Veleučilište u Varaždinu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svibnju prošle godine o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama 2012/2013., 2013/2014. i 2014/2015., a Ministarstvo je najavilo i daljnje sufinanciranje deficitarnih studijskih programa iz tehničkog i bio-medicinskog područja.

Nova zgrada u Kampusu

Radovi u koprivničkom KampusuPočetkom idućeg semestra za studiranje će se otvoriti i prva zgrada Sveučilišnog kampusa u Sveučilišnom centru Koprivnica od 4000 m2 koja će osigurati bolje i kvalitetnije uvjete studiranja, a uz niz novih predavaonica i laboratorija imat će i vlastiti TV i foto studio. Rekonstrukcijom i revitalizacijom druge zgrade Sveučilišnog centra Varaždin dobit će se novih 2.000 m2 radnih prostora koji će sadržavati, između ostalog, dvije velike multimedijalne predavaonice kapaciteta 160 mjesta svaka, više manjih predavaonica i laboratorija, kao i prostor za studentske aktivnosti odnosno nastavno i administrativno osoblje.

S obzirom na integraciju Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta u Koprivnici, Sveučilište Sjever baštini tradiciju obiju institucija koje seže u 2001/2002. akademsku godinu kada s radom započinje Visoka elektrotehnička škola u Varaždinu, koja je kasnije, uvođenjem novih programa prerasla u Veleučilište. Medijsko sveučilište u Koprivnici započelo je djelovati u akademskoj godini 2012/2013.

Milković odbacio navode iz prijave

Tim povodom rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković izjavio je da ova regija mora dobiti ono što zaslužuje, mora postati ravnopravna i mora se moći razvijati u skladu sa svojim potrebama i željama.

Dr. Marin Milković, Vesna Želježnjak i Goran Habuš // Foto: Medijsko sveučilište– Njezino vlastito javno sveučilište odgovarat će kvalitetno i brzo na sve potrebe našeg gospodarstva te kulturnog i društvenog života. Vjerujem da ćemo potaknuti razvoj cijele regije, ali i šire te postati jedno od najboljih sveučilišta u ovom dijelu Europe – rekao je Milković, koji je u izjavi za Glas Podravine odbacio optužbe iz nedavno podnesene kaznene prijave o kojoj je izvijestio Večernji list.

– Navodna prijava o „zločinačkoj organizaciji” je poprilično komična i jedini joj je cilj rušenje ugleda novog sveučilišta – rekao je Milković.

Ujedno je tužiteljstvu prijavio i autora anonimne prijave protiv gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša te koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak, dekana Veleučilišta Varaždin (VELV) i rektora Medijskog sveučilišta Koprivnica (MS) Marina Milkovića, ministra znanosti Željka Jovanovića i direktorice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmine Havranek zbog osnivanja MS-a i integracije s VELV-om.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

KAMPANJA PRI KRAJU Pogledajte što od izbora očekuju kandidati iz Podravine i Prigorja

Danas je zadnji dan izborne kampanje, sutra je već izborna šutnja. Kandidati rezimiraju učinjeno te pozivaju birače da izađu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×