POSLJEDNJI DAN

Slovenci proglasili kraj pandemije, aktualne mjere još uvijek su na snazi

Još uvijek imamo 122 hospitaliziranih u bolnici, od toga 40 na odjelima intenzivne njege. Iza ovih brojki stoje ljudi, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Franc Vindišar.

10:04h
0
Ilustracija // Foto: Twenty20.com

Glasnogovornica slovenske Vlade Maja Bratuša rekla je na konferenciji za novinare da epidemijsko razdoblje danas završava, piše slovenski 24ur, kojeg prenosi Jutarnji list.

‘Danas je posljednji dan epidemije. Epidemiološka situacija u Sloveniji je povoljna, zahvaljujući svima koji su poštivali mjere i odlučili se cijepiti pa se ponašajte odgovorno’, kazala je Bratuša.

No nakon ovih vijesti, kazala je da većina mjera i dalje ostaje na snazi.

‘Još uvijek imamo 122 hospitaliziranih u bolnici, od toga 40 na odjelima intenzivne njege. Iza ovih brojki stoje ljudi’, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Franc Vindišar.

‘Svi danas važeći pravilnici ostaju potpuno isti, vlada će ih preispitati u četvrtak. Dakle, danas su sve mjere još uvijek na snazi.’

Čak i nakon završetka epidemije, za ulazak u zatvorene prostore u barovima, kulturnim i sportskim događanjima i smještajnim objektima na snazi ostaje sustav PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani). Potrebno je osigurati 10 četvornih metara po osobi na priredbama bez fiksnih sjedala, tri metra razmaka između stolova i maksimalno 75 posto popunjenosti smještajnih objekata i na priredbama. ‘Gdje je moguće, aktivnosti bi se trebale odvijati na otvorenom, zatvoreni prostori trebali bi se redovito provjetravati’, upozorio je državni tajnik.

Savjetodavna skupina nastavit će s praćenjem epidemiološke situacije u zemlji na tjednoj osnovi i procjenjivanjem mjera koje su potrebne da se situacija održi pod kontrolom.

čitam...