europski projekt

Sokolovac i Legrad ispali iz projekta Aglomeracije Koprivnica, Sabolić: Predstoje nam neki novi modeli financiranja, možda čak postoje i povoljniji

Kako kaže, u službenom objašnjenju stoji da dijelovi njihovog aglomeracijskog sustava su preskupi, odnosno cijena same Aglomeracije bi trebala biti ispod 20 tisuća kuna po jednom priključku.

14:00h
0
Ivan Sabolić // Foto: Matija Gudlin
Ivan Sabolić // Foto: Matija Gudlin

Prošlog tjedna na konferenciji za novinare objavljeno je kako su općine Sokolovac i Legrad ispale iz projekta Aglomeracije.  

Predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras rekao je tada da su se svim silama borili da do ispadanja ne dođe i da navedene općine ostanu u projektu, ali, kako je rekao, tu nije kraj za njih.

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić rekao je da su svi bili iznenađeni tom viješću, pogotovo zbog toga jer su bili prav Općina koja je pripremila svu dokumentaciju.

Bili smo spremni za gradnju kanalizacije i ova vijest da nas je Europska komisija izbacila iz sustava Aglomeracije Koprivnica nas je iznenadila. Nama predstoje neki novi modeli financiranja, možda čak postoje i neki povoljniji modeli financiranja izgradnje kanalizacije, samo što se ona neće izgraditi odjednom kao što je bilo planirano Aglomeracijom, nego postepeno. To su sigurno mjere ruralnog razvoja, gdje bi mogli do milijun eura kandidirati dio po dio. S druge strane, možemo napraviti Aglomeraciju Legrad i pokušati na takav način na vlastiti pročistač priključiti kompletnu Općinu. Treći model, koji je možda i najpovoljniji, je da vidimo kako stoje Međimurci i da se priključimo na njihov pročistač – rekao je Sabolić.

Kako kaže, u službenom objašnjenju stoji da dijelovi njihovog aglomeracijskog sustava su preskupi, odnosno cijena same Aglomeracije bi trebala biti ispod 20 tisuća kuna po jednom priključku. Prosječan priključak u općini Legrad izračunat je na 31 tisuću. Jedino isplativo je u samom mjestu Legrad, a fizički ne možete doći do Legrada ako ne prođete Zablatje i Mali Otok.

– U budućnosti moramo prvo riješiti Zablatje i Mali Otok da bi mogli doći do tog isplativog dijela, a onda dalje širiti prema ostalim naseljima. Šoderica u ovom dijelu niti nije bila planirana, jer je ona već prije izbačena kao nerentabilna. Nju smo planirali izgraditi mjerama ruralnog razvoja, a sad izgleda da ćemo cijelu Općinu morati ubaciti u tu priču – zaključio je Sabolić.

čitam...
Loading...