19.9 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Razvoj od malih nogu

Sport je važan za djecu, ali ne bilo koji; evo što je za njih korisno, a koje aktivnosti im rade štetu
S

Sportske aktivnosti izgrađuju mišiće, ali i pomažu u koordinaciji pokreta, razvoju motoričkih vještina i ravnoteže.

Ne propustite

Mnogi roditelji upisuju djecu na razne sportske aktivnosti čim napune tri godine, što je načelno odlična odluka, no zbog nerazvijenih kostiju i mišića neki sportovi mogu biti i štetni.
Sportske aktivnosti izgrađuju mišiće, ali i pomažu u koordinaciji pokreta, razvoju motoričkih vještina i ravnoteže, podsjeća Katja Schmitt, profesorica na Institutu za sportske znanosti berlinskoga Sveučilišta Humboldt.Istodobno se kod djece razvijaju i socijalne vještine, što je osobito važno u timskim sportskim disciplinama poput rukometa, odbojke, nogometa…

– Istraživanja su pokazala i da bavljenje sportom potiče djetetovu sposobnost da se bolje koncentrira na bilo koji posao – kaže Schmitt.

Foto: Mario Kos

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, onoj do tri godine, roditeljima se savjetuje da pažljivo biraju sportsku aktivnost, kaže kineziologinja Ilona Gerling s njemačkoga Sportskog fakulteta u Koelnu. Upozorava da nisu baš sve aktivnosti pogodne za djecu predškolskog uzrasta, osobito kada je riječ o djeci do tri godine.

– U toj životnoj dobi djecu treba poticati na aktivnosti koje aktiviraju prirodne pokrete tijela. Ako se započnu prerano baviti sportskim aktivnostima koje zahtijevaju aktiviranje točno određenih mišićnih grupa vrlo često može doći do oštećenja mišića, ali i kostiju. Zbog toga je važno da su vježbe manje zahtjevne i da su za vrijeme vježbi umjereno aktivirani svi mišići – kaže Gerling.

Ističe da je za to najbolja dječja gimnastika. Jedan je od temeljnih sportova koji pozitivno utječu na fizičke i psihičke sposobnosti djeteta i odlično ih uvode u sportski život, a njome se mogu početi baviti već od druge godine života.

Najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje ima plivanje, no tom se sportsko aktivnošću djeca mogu početi ozbiljnije baviti tek u dobi od šest do sedam godina, iako neki stručnjaci smatraju da se djeca već od pete godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Izvor: 24sata.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Matija Cvek svojim zaraznim hitovima pokazao zašto rasprodaje koncerte po Hrvatskoj

Matija Cvek, jedan od trenutno najpopularnijih izvođača na hrvatskoj estradi, uveličao je proslavu Dana općine u Pitomači. Cvek ne silazi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×