stop covid-19

Stigla je hrvatska aplikacija za praćenje koronavirusa, možete saznati jeste li bili u kontaktu s oboljelim

08:02h
0

Mobilna aplikacija ‘Stop COVID-19’ predstavljena je jučer u Ministarstvu zdravstva.

– Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni – rekao je Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernetički sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika.

– Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju – kazao je, prenosi RTL.

Korištenje aplikacije “STOP COVID-19” bit će dobrovoljno, a građani i građanke koji je instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni, odnosno njihov mobilni uređaj, bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od koronavirusa.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je mobilna aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, “Stop COVID-19” sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate.

– Europska komisija je rekla da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ukoliko to želi – kazao je Božinović uoči Predsjedništva HDZ-a.

čitam...