16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Oprez

Stjenice stigle u Hrvatsku: Djeca su izgrižena, imaju po 30 uboda
S

Važno je da se ne šire dalje, a to se postiže tako da se, primjerice, uklone i ne premještaju sve stvari koje su zahvaćene njima, da se ne premještaju gosti iz sobe u sobu ili s lokacije na drugu lokaciju te da se odmah zovu stručnjaci za dezinsekciju kako bi ih se potpuno uništilo

Ne propustite

U zadnjih godinu dana bilježimo porast stjeničavosti u svim županijama, uz veću pojavnost stjenica u turistički orijentiranim županijama.

Pojava stjenica više nije osobina siromašnih i zapuštenih prostora, pojavile su se diljem Europe i zadaju brojne probleme. Stjenice su se danas prilagodile novim uvjetima i uspješno osvajaju nova područja, luksuzne stanove, hotele, hostele, a ponekad i škole i bolnice.

Stjenice su se pojavile i u Hrvatskoj, točnije u gradu Rijeci. Jedan neboder u Rijeci pun je stjenica. Stanari ove insekte nikako ne mogu izbaciti.

Renata Bartula Bosanac ispričala je za Novi list kako su im se stjenice proširile po stanu, a djeca imaju desetke uboda po sebi.

– Imamo veliki problem za koji nam nitko ne želi pomoći da ga riješimo. U neboderu imamo najezdu stjenica, zvali smo Dezinsekciju, čiji su djelatnici tretirali stan iz kojeg je krenula najezda, a naše stanove, u koje su se stjenice također pojavile, u kojima su djeca izgrižena, imaju po 30 uboda – rekla je zgrožena Renata.

Sve je započelo prije godinu dana kada je država u stan na 14. katu uselila Afganistance, koji su tamo živjeli neko vrijeme, ali je stan trenutno prazan.

– Riječ je o državnom stanu. Zvali smo i Grad Rijeku, ali su rekli da ništa ne mogu jer je stan državni. Stjenice su se pojavile najprije u tom stanu, potom proširile “uvis” – na petnaesti, pa šesnaesti kat, a onda su se počele “spuštati”, pa ih sada imamo i mi na trinaestom katu – kazuje.

Obavijestili su još nadležnih ustanova koji prebacuju lopticu jedni na druge.

Iako stjenice nisu prenositelji zaraznih bolesti, one kod ljudi izazivaju stres, paniku, a hrane se krvlju, a ponekad mogu izazvati alergijske reakcije.

Važno je da se ne šire dalje, a to se postiže tako da se, primjerice, uklone i ne premještaju sve stvari koje su zahvaćene njima, da se ne premještaju gosti iz sobe u sobu ili s lokacije na drugu lokaciju te da se odmah zovu stručnjaci za dezinsekciju kako bi ih se potpuno uništilo, piše Novi list.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Turnir

Đurđevačke teniske nade uspješne u Varaždinu, Andrej posustao tek u polufinalu

Kako doznajemo, na turniru za mlade tenisače u Varaždinu, koje je organizirao TK Varteks za tenisače do  8, 9...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×