GORI OD SARS-a?

Što ako koronavirus dođe do Podravine? Doznali smo je li naša bolnica spremna za pojavu smrtonosne bolesti

Svi putnici koji ulaze u Hrvatsku se identificiraju i provjeravaju na simptome koronavirusa.

14:00h
0
Koprivnička bolnica // Foto: Matija Gudlin

Još od 2014. godine kada je bila aktualna zaraza ebolom, koprivnička Opća bolnica dr. Tomislav Bardek je apsolutno spremna za zaprimanje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi nekom vrstom virusa. Tako smo saznali da bolnički djelatnici jasno znaju što im je činiti ako posumnjaju da je netko zaražen koronavirusom koji je aktualan na globalnoj razini.

No, vjerojatnost da bi potencijalno zaražena osoba mogla doći u Koprivnicu je apsolutno malena, gotovo nikakva, rekao nam je to dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomsilav Bardek.

– Svi putnici koji ulaze u Hrvatsku se identificiraju i provjeravaju na simptome koronavirusa. Vjerojatnost da će takva osoba doći baš u Koprivnicu, vjerojatnost da je takva osoba prošla granicu bez posebnog nadzora je stvarno minimalna – rekao je dr. Devčić.

Ilustracija // Foto: ingimage.com

Te provjere na granicama počele su već prije mjesec dana, a provjeravaju se putnici koji dolaze iz područja na koja se sumnja da su zaražena koronavirusom, a naravno, na samom vrhu putnika koji prolaze posebne sigurnosne provjere su oni koje dolaze iz Kine.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Zasad je potvrđeno da svi oni putnici na razini Europske unije, a koji su došli iz Kine u pojedine zemlje Europe, te su nositelji koronavirusa, u svojim zemljama zasad nisu prenijeli infekciju jer su svi pravovremeno i valjano tretirani po ulasku u zemlju – objasnio je dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice te naglasio kako to nisu pacijenti koji su zaraženi unutar svoje zemlje već su bili putnici iz Kine i još jednom jasno napomenuo kako nisu proširili zarazu unutar svojih zemalja.

Iako neki mediji u ovom trenutku pišu da je koronavirus gori od SARS-a, smrtnost zbog koronavirusa u ovom trenutku se kreće oko dva ili tri posto, napominje Devčić, a piše tako i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što u odnosu na smrtnost SARS virusa koji je bio aktualan 2003. godine i nije tako puno, jer je njegova smrtnost bila 10 posto. 

Razloga za paniku na našem području nema, svi putnici na koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom posebno su tretirani i stavljeni u izolaciju, prate se simptomi, zaraženih Hrvata zasad nema. 

Podsjetimo, zasad su preminule 362 osobe od koronavirusa, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija Kine. Ukupno je zaraženo više od 17.000 ljudi, većinom u Kini, ali ima ih i u Europi.

čitam...
Loading...