koprivničko vjenčanje

Sudbonosno da kod matičara 300, a u parku čak 5709 kuna

09:00h
0
Ilustracija // Foto: IngImage
Ilustracija // Foto: IngImage

Prilikom izračuna troškova u obzir se uzima udaljenost mjesta od vjenčaone, vrijeme sklapanja braka te dan u tjednu, dakle radi li se o radnom ili neradnom danu ili blagdanu.

Proljeće, koje se smatra početkom nečeg novog i u kojem se sva priroda budi iz zimskog sna, može biti pravo vrijeme za sklapanje braka.


Lijepo vrijeme i priroda u punom cvatu prava su prilika za obred na otvorenom za one malo dubljega džepa. Troškovi sklapanja braka u građanskom obliku pred matičarem u vjenčaoni iznose 300 kuna, dok su oni za sklapanje vjerskog braka nešto jeftiniji i iznose 160 kuna.

S druge strane, ukoliko mladenci požele sudbonosno da izreći na nekom njima posebnom mjestu, morat će u obzir uzeti Pravilnik o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije prema kojem se prilikom izračuna troškova u obzir uzima udaljenost mjesta od vjenčaone, vrijeme sklapanja braka te dan u tjednu, dakle radi li se o radnom ili neradnom danu ili blagdanu. Usto, osnovicu za izračun čini visina prosječne bruto plaće po zaposleniku.

“Naknada za vjenčanje u Podravkinom rekreacijskom centru u subotu u 17 sati iznosila bi 5709 kuna. Ista naknada bi bila i za vjenčanje u gradskom parku u to vrijeme i na taj dan”, poručili su iz Ureda državne uprave Koprivničko-križevačke županije.

Objasnili su i kako bi posebna naknada za vjenčanje na PRC-u u petak u 14 sati iznosila 2447 kuna.

Iako zvuči zanimljivo i privlačno, iz Ureda poručuju kako se tek jedan do dva para godišnje odlučuje za sklapanje braka izvan službene prostorije te isto toliko za sklapanje braka u nedjelju dok većina prakticira uobičajenu praksu vjenčanja u vjenčaoni u subotu od 16 sati nadalje.

– Razmišljali smo o vjenčanju na PRC-u s obzirom na to da je mjesto prekrasno, ali cijena nam je neprihvatljiva. Osim izlaska matičara koji bi koštao između 5000 i 6000 kuna još bismo morali pripremiti prostor za cijelu ceremoniju tako da bi nas tih 20 minuta koštalo oko 10.000 kuna – rekao je Dino Halusek koji će brak sklopiti u crkvi u srpnju.

Broj vjerskih i građanskih brakova se mijenja iz godine u godinu. Tako je, kažu u Uredu, u 2014. godini sklopljeno više vjerskih brakova, dok je lani sklopljeno više građanskih. Usto, od promjena koje se mogu uočiti je sve manji broj uzvanika na vjenčanjima, a što se tiče prezimena u većini slučajeva žena uzima muževo prezime ili njegovo prezime dodaje svome.

čitam...