17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Survivor na otočiću kod Pule // Udruga Bijeli javor devet dana preživljavat će u divljini
S

Ne propustite

Udruga izviđača Bijeli javor iz Koprivnice uskoro putuje u Pulu, gdje će se od 2.do 11.kolovoza održati međunarodni kamp na otoku Verudi kraj Pule.

Osim Koprivničanaca, sudjelovat će izviđači iz Belgije, iz grada Maaseika, te izviđači iz Pule, a aktivnost se financira sredstvima Europske unije u sklopu projekta Youth in action. Sveukupno će sudjelovati 60-ak izviđača, a iz koprivničke udruge njih 21. Kako doznajemo od Hrvoja Ormanca, voditelja kampa, logorovanje je zamišljeno kao ekološki i kulturni kamp s posebnim naglaskom na ekologiju i zaštitu prirode, recikliranje otpada i međusobno upoznavanje izviđača iz Hrvatske i Belgije te prenošenje i utvrđivanje izviđačkog znanja skautskom metodom.

– Bit će to pravi ‘survivor’, što znači da ćemo pokušati preživjeti na pustome otoku i hraniti se onime što nam priroda nudi. Do otoka ćemo ići plivajući, a sagradit ćemo i malu splav od plastičnih boca – kazao je Ormanec, dodajući kako je recikliranje najvažniji dio aktivnosti toga kampa, pa će tako izrađivati suvenire od kartonskih kutija i drugog otpada koji pronađu.

Inače, Udruga Bijeli javor djeluje već 13 godina i ima 50-ak aktivnih članova. Upravo je ljetni logor njihova najvažnija aktivnost, gdje 10-15 dana borave u prirodi i žive u šatoru.

No, dani su im ispunjeni raznovrsnim aktivnostima. Djeca uče kako da sama zapale vatru u prirodi bez papira, izrađuju izviđačke čvorove, primaju poruke pomoću tajnih znakova (semafor), uče Morseovu abecedu, služiti se kompasom i kako se orijentirati u prirodi kada nemaju kompas (pomoću mahovine,sunca, sunca i sata, godova na drvetu).

Uz pomoć pionirskog alata izrađuju logorske patente koji im omogućuju jednostavniji boravak u prirodi, poput stalaža, vješalica za odjeću, stalaka za obuću i sl. Dakako, priroda je na prvome mjestu, tako da su sve njihove aktivnosti usmjerene na njeno očuvanje.

Izviđači tako čiste mjesta koja su ljudi zagadili, izrađuju koševe za smeće i postavljaju ih u prirodu.
Osim rada, izviđači su vrlo poznati po dobrim večernjim aktivnostima koje su pune smijeha, veselja i zabave.

– Palimo logorsku vatru uz koju, pomoću gitare, izvodimo pjesme, izviđačke i obrade, radimo skečeve, pričamo viceve, glumimo, igramo izviđačke igre, i zabava traje dugo u noć – zaključuje Ormanec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Oštetili EU

UPRAVO Europski istražitelji “upali” u poznatu prehrambenu kompaniju, istraga u više županija

Kako doznajemo, europski istražitelji, to jest Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitnu istragu u više hrvatskih...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×