Opaka bolest

Susjednim zemljama hara epidemija ospica, u županiji dosad tri slučaja oboljelih, dr. Zorka Valentić: Cijepljenje je jedini način prevencije jer specifičnog lijeka nema

Prema riječima poznate koprivničke pedijatrice dr. Zorke Valentić, razloga za paniku u našem kraju nema s obzirom na to da je procijepljenost djece na visokoj razini, oko 98 posto.

08:00h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Epidemija ospica hara susjednom nam zemljom Srbijom. Odnijela je i prvu žrtvu krajem prošle godine. Riječ je o 30-godišnjem muškarcu koji je umro od posljedica komplikacija ove zarazne bolesti.

Oboljeli su se pojavili i u Sloveniji i to kod osoba koje su putovale u inozemstvo.

Ospica u ambulantama Podravine i Prigorja već odavno nema, no pojava ove zarazne bolesti u susjednim zemljama ipak je zabrinula roditelje.

No, prema riječima poznate koprivničke pedijatrice dr. Zorke Valentić, razloga za paniku u našem kraju nema s obzirom na to da je procijepljenost djece na visokoj razini, oko 98 posto.

– Posljednji put sam se s oboljelim od ospica susrela prije 20-ak godina. Zahvaljujući cijepljenju, ospice su iskorjenjene još 60-ih godina. Bolest nije bezazlena jer može doći do akutne upale grla, pluća, uha ili encefalitisa, a ima i slučajeva sa smrtnim ishodom. Jedini razlog zaraze u susjednoj zemlji je necijepljenje. Ima i kod nas slučajeva da roditelji odbijaju cijepiti svoje dijete, no riječ je o izloliranim slučajevima stoga nema mjesta panici. No, treba reći i da je bolest visoko zarazna, čak 99 posto ako se osoba koja nije cijepljena nađe blizu oboljelog – objasnila je dr. Z. Valentić.

Županijski Zavod za javno zdravstvo // Foto: Matija Gudlin

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kažu da je zabilježen jedan slučaj oboljele osobe od spomenute bolesti i to davne 1998. godine. No, dva slučaja evidentirana su i 2015.godine, a bila je riječ o oboljelima koji su se zarazili u susjedstvu, točnije u BiH.

– Cijepljene se radi dva puta. Jednom se dijete cijepi s navršenih godinu dana te pri pregledu za upis u prvi razred osnovne škole. U 2016. godini, procijepljenost je bila veća od 98 posto. Do epidemijske pojave ospica može doći ako je procijepljenost ispod 95 posto tako da je kod nas situacija i više nego dobra – zaključuje epidemiologinja Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javbo zdravstvo.

Ospice, poznate kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice su vrlo zarazna virusna bolest.

Karakterizira ju povišena temperatura,kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće. Iako se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.
Prije nego je uvedeno cijepljenje, od ospica je obolijevalo oko 90 posto stanovništva u dobi do 20 godina.