19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Padni, padni, zvijezdo mala

Stižu Suze svetog Lovre, i ove bi se godine mogle vidjeti fantastično
S

Zvijezde padalice koje popularno zovemo Suzama svetog Lovre jurit će nebom ovoga vikenda. Uvjeti za promatranje trebali bi biti odlični.

Ne propustite

Suze svetog Lovre, odnosno meteorski roj Perzeida, posut će nebo zvijezdama padalicama u noći sa subote na nedjelju, 12. na 13. kolovoza. Perzeide vidimo svake godine u ovo doba. Najpopularniji su pljusak meteora jer nam stižu u kolovozu, kada je nebo često vedro, a noći ugodno tople.

Uvjeti za promatranje ove su godine izvanredni, objavio je Hrvatski astronomski savez. “Mjesec nam svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti fantastični. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu”, poručili su iz HAS-a.

Za promatranje meteora dovoljno je pronaći mračno mjesto, podalje od rasvjete. Nije potrebna nikakva posebna oprema. Noći su prohladne pa bi bilo dobro bolje se obući.

Križevački astronomi – čije je društvo nazvano upravo po Perzeidima – najavili su dva promatranja pljuska meteora. Prvo je na rasporedu večeras na terasi križevačke zvjezdarnice, od 21 sat. Drugo je u subotu navečer sa Stražinca, brda nedaleko od Križevaca, također od 21 sat.

Perzeidi: “Suze svetog Lovre” neozbiljan je naziv

Ratko Matić iz Astronomskog društva Perzeidi napomenuo je u članku na krizevci.info da Suze svetog Lovre nisu nikakav tradicionalan naziv za ovu pojavu.

– Posljednjih godina mediji za ovu pojavu sve više nameću naziv Suze svetoga Lovre kao nešto “tradicionalno”, za što nema opravdanih argumenata. Zato “ozbiljniji” astronomi nisu skloni tom nazivu, s čim bi se vjerojatno složio i sam sveti Lovro, a trebali bi se složiti i njegovi štovatelji. Ta sintagma, naime, nikako ne ide u prilog svetom Lovri, čak ga i vrijeđa, jer on, po predanju, nije zaplakao kad su ga mučili. Ako ćemo se izražavati metaforički i poetski, mnogo je prikladniji naš naziv “nebeske krijesnice” koji su sa simpatijama ocijenili i mnogi astronomi u svijetu – poručio je Matić.

Perzeidi su zrnca i kamenčići koje za sobom ostavlja komet Swift-Tuttle. Svake godine oko 12. kolovoza Zemlja siječe njegovu putanju. Te čestice tada se velikom brzinom sudaraju sa Zemljinom atmosferom. Zbog otpora zraka zagrijavaju se do usijanja. Nestaju u djeliću sekunde, što vidimo kao svijetli trag. Krupniji meteori mogu biti vrlo sjajni i za sobom ostaviti oblačić svjetlećeg plina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×