6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Suze sv. Lovre

Perzeidi: Pljusak meteora osvijetlit će noći ovoga tjedna, evo kako ih vidjeti
P

Astronomsko društvo Koprivnica organizira javno promatranje neba teleskopima u petak, 13. kolovoza s početkom u 21 sat na gradskom sajmištu.

Ne propustite

Tople ljetne noći krajem prve polovice kolovoza pružaju nam divan pogled na nebo ukrašeno brzim tragovima svjetlosti. Hitro prolijeću među zvijezdama i nakratko bljesnu vatrenim sjajem. Oni veći svijetle dulje i jače, a ponekad ostave i dimni trag. Riječ je, naravno, o meteorima, poznatim zvijezdama padalicama zvanima Perzeidi. Ove godine vrhunac će im biti u noći s četvrtka na petak, 12. na 13. kolovoza.

Perzeidi nisu najsjajniji ni najobilniji pljusak meteora, ali su uvjerljivo najpopularniji među promatračima upravo zbog činjenice da dolaze usred ljeta, kada je ugodno biti noću na otvorenom. Ime su dobili po tome što prividno izviru iz smjera zviježđa Perzej.

Meteori su zapravo sitne čestice prašine, leda i stijena koje velikom brzinom ulijeću u Zemljinu atmosferu i pritom izgaraju u sudaru s gustim zrakom, na visini od nekih 80 kilometara. Tih nekoliko trenutaka njihove propasti vidimo kao sjajan trag na nebu, ponekad s više bljeskova ili u raznim bojama. Za Perzeide su karakteristične zelena i ružičasta, a za to su zaslužni elementi u njihovom sastavu, magnezij i kalcij.

Suze Svetog Lovre - Perzeidi 2018
Foto: Mario Kos

Taj je oblak čestica posijao komet 109P/Swift-Tuttle tijekom svojih prolazaka unutarnjim Sunčevim sustavom. Zadnji put nas je posjetio 1992., a sljedeći put dolazi nam 2126. To je velik komet, jezgra mu je promjera oko 26 kilometara; više je nego dvostruko veći od tijela za koje se smatra da je prije 65 milijuna godina pripomoglo izumiranju dinosaura i mnogih drugih vrsta na Zemlji. Za 105 godina proći će nam dosta blizu, svojedobno se činilo i neugodno blizu, ali izgleda da ipak nema opasnosti od sudara još barem nekih dvije tisuće godina. Više o Perzeidima možete doznati ovdje.

Kako ih promatrati

Nema nekih posebnih pravila za promatranje meteora niti je potrebna ikakva oprema. Perzeidi će prividno dolaziti sa sjeveroistoka, ali iskusniji promatrači ne preporučuju gledanje u tom smjeru nego okvirno od jugoistoka do sjeverozapada, kako vam više odgovara zbog lokacije. Važno je udobno se smjestiti i – biti uporan.

Foto: Ivan Brkić

Perzeida, naime, može biti i do stotinu u jednom satu. U praksi taj je broj ipak manji, no možete računati na to da ćete ih vidjeti barem nekoliko desetaka u dva-tri sata promatranja. Važno je da budete uporni i ne pogledavate, na primjer, svako malo na mobitel jer će vam to omesti prilagodbu oka tami. Ima prekrasnih, sjajnih Perzeida koji nebom prolaze nekoliko sekundi i ne možete ih promašiti, ali najviše je ipak onih manjih koje ćete lako propustiti ako niste usredotočeni.

Promatranje može početi bilo kada nakon zalaska Sunca. Najviše će ih vjerojatno biti iza ponoći i prema jutru. Mjesec ove godine neće smetati, bit će nisko na zapadu i zaći će već iza 22 sata. Vremenska prognoza zasad je dobra.

Koprivnički i križevački astronomi organiziraju promatranje neba

Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje neba teleskopima dan nakon maksimuma Perzeida, u petak, 13. kolovoza s početkom u 21 sat na gradskom sajmištu u Koprivnici.

U Križevcima Astronomska udruga Perzeidi organizira promatranje teleskopima danas od 20 do 23 sata na Strossmayerovom trgu.

Promatrat će se Mjesec, Jupiter i Saturn, vjerojatno će još biti i ponešto Perzeida, uz druge zanimljivosti ljetnog neba.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×