nikad bogatiji program

Svečanim mimohodom, brojnim izložbama, zanimljivim sugovornicima i koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša obilježava se 30 godina od oslobađanja bivše Vojarne

Ivan Habulan pričat će o suživotu Koprivničanaca i Vukovaraca, jer su se brojni tih ratnih dana smjestili po podravskim obiteljima

11:23h
0
Foto: Ivan Balija
Program obilježavanje predstavljen je jutros // Foto: Ivan Balija

Mjesec rujan, odnosno njegova druga polovica, poseban je za sve hrvatske branitelje pa tako i one s područja Koprivničko-križevačke županije. Prije desetak dana pisali smo o 30. obljetnici preuzimanja karaule u Botovu, gdje su se okupili pripadnici jedinice za posebne namjene “Munje”. U subotu je u Koprivnici obilježeno 30. godina od ustrojavanja ratne postrojbe 61. lad PZO Koprivnica, koja je za vrijeme Domovinskog rata oborila nekoliko neprijateljskih zrakoplova, a o čemu smo pisali ovdje.

Međutim, prava kulminacija događaja tek je pred nama, a ona se odnosi na obilježavanje 30. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i na Dan koprivničkih branitelja. Sve to vezano je uz 30. rujna, kada ćemo se bogatim programom kroz cijeli dan prisjetiti svega onoga što se prije tri desetljeća događalo u Koprivnici.

Foto: Ivan Balija
Ratni zapovjednik i glavni organizator Ivica Jurenec // Foto: Ivan Balija

Sve će početi u 9.30 sati misom u crkvi Sv. Nikole, a sat vremena kasnije položit će se vijenci kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne. Nakon toga, svečanim mimohod pripadnika ratnih postrojbi HV-a, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata društvo će se uputiti prema Zrinskom trgu, odnosno prema Spomeniku hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu, gdje će se u 11.30 sati položiti vijenci. Za kraj, od 18.30 sati, na Zrinskom trgu čeka nas koncerti Najboljih hrvatskih tamburaša.

Jurenec: Najbogatije i najopsežnije obilježavanje dosad

S obzirom na to da je ovogodišnje obilježavanje najbogatije i najopsežnije dosad, u Gradskoj vijećnici okupili su se danas najodgovorniji za cijeli program. Predsjedniku Odbora za branitelje Grada Koprivnice, ratnom zapovjedniku i glavnom organizatoru Ivici Jurencu pridružili su se gradonačelnik Mišel Jakšić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal i ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

– Osim 30 godina od preuzimanja bivše Vojarne, ove godine imamo i 30. obljetnicu našeg PZO lada, kao najstarije koprivničke postrojbe i 30 godina od osnivanja 117. brigade. I zato smo si doista svi dali truda da u okvirima pandemije napravimo što više i bolje i mislim da smo napravili najviše dosad, gledajući sve ove godine. Pozivam sve branitelje, ali i građane da nam se pridruže i u mimohodu i kod Spomenika i na misi, ali i na kasnijim programima – rekao je tom prilikom zapovjednik Jurenec.

Foto: Ivan Balija
Ivan Pal poručio je mladima da mogu mnogo naučiti iz tih dana // Foto: Ivan Balija

Poziv svim braniteljima, članovima braniteljskih udruga i građanima Koprivnice uputio je i Jakšić, koji je zahvalio svima iz organizacijskog odbora, a koji su se potrudili da ovo obilježavanje bude, kako je rekao, što dostojanstvenije, ljepše i pozitivnije. Na istom tragu su i razmišljanja Ivana Pala, koji je, pak, naglasio da se njegova generacija itekako dobro sjeća tih dana.

Pal: Iz toga razdoblja se puno toga može naučiti, pogotovo zajedništvo

– Ovo je prava prilika da se mi stariji još detaljnije prisjetimo tih trenutaka, a one mlađe da poučimo nekim stvarima, jer se iz tog razdoblja može puno toga naučiti. Ako je bilo jedinstva u ona teška vremena, kada smo zajedništvom stvorili državu, onda nema te prepreke koje zajedništvo u današnjem društvu ne bi moglo prijeći – poručio je Pal.

Ovogodišnjem obilježavanju priključio se i Muzej grada Koprivnice, čiji nas je ravnatelj Robert Čimin, upoznao s detaljima. Kaže kako su za tri desetljeća od oslobođenja koprivničke vojarne pripremili tri zanimljive izložbe. Dvije će biti u javnom prostoru, jedna u unutrašnjosti, nadodao je.

Foto: Ivan Balija
Robert Čimin organizirao je čak tri izložbe // Foto: Ivan Balija

– Prva se otvara u srijedu u podne u izlogu Knjižnice i čitaonice, a riječ je o hrvatskom ratnom znakovlju u Domovinskom ratu iz zbirke Zlatka Ivkovića. Znakovlja se dotiču Koprivnice i bjelovarskog područja. Druga se otvara istog dana kod Spomenika hrvatskoj slobodi, gdje ćemo postaviti izložbu na solarnim panelima. Bit će to izbor plakata i glasila iz fundusa Muzeja, a koja se tiču akcija koprivničkih postrojbi u Domovinskom ratu između 1991. i 1995. Ta izložba bit će otvorena desetak dana – pojasnio je Čimin.

Bogat program u Galeriji Mijo Kovačić

Treća izložba vezana je uz Galeriju Mijo Kovačić, koja će se otvoriti na sam dan obilježavanja, odnosno u četvrtak, 30. rujna.

Prezentirat ćemo fotografije iz obiteljskih albuma koprivničkih branitelja, a ljudi mogu doći razgledati sve do 17.30 sati. Istog dana, ali od 18 sati, u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru i Institutom Ivo Pilar, predstavit ćemo knjigu koja je iz tiska izašla ove godine, pod naslovom Kulturni identitet Vukovara. Posebno nas veseli da će među govornicima biti Ivan Hubalek, koji će govoriti o suživotu Vukovaraca i Koprivničanaca u tom ratnom i poratnom vremenu, jer su brojni Vukovarci kao izbjeglice bili smješteni po koprivničkim obiteljima – zaključio je Čimin.

Dakle, u četvrtak nas čeka dan pun događaja i sjećanja. Od mimohoda, polaganja vijenaca, zanimljivih izložbi i još zanimljivih sugovornika pa sve do koncerta na središnjem gradskom Trgu. Kako su poručili organizatori, na građanima je samo da se pojave i podrže ovu veliku obljetnicu.

Foto: Ivan Balija
Jakšić je pozvao sve građane da su priključe događaju // Foto: Ivan Balija