16.5 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Des Mozges

Svi igraju na pobjedu pod svaku cijenu, a ispod svakog kamena skriva se političar
S

Brzinom munje proširila se objava Tomislava Katanovića kako se neće kandidirati za gradonačelnika Križevaca na lokalnim izborima koji su u svibnju ove godine. Odluku je zamjenik gradonačelnika istaknuo na svojoj Facebook stranici.

Ne propustite

Katanović, dijete HSS-a, bio je lojalan kolega u stranci i gradskoj upravi, a izgrađena pozicija nositelja mlađeg naraštaja lokalnih političara uz prikupljeno iskustvo i Hrgovu podršku, jamčila mu je odličnu startnu poziciju na izborima.

Ipak, Katanović je odustao od kandidature.

Što se zapravo krije iza takve odluke? Kakve to vruće planove kuje Branko Hrg ako je njegova desna ruka i dugogodišnji kolega Katanović odustao od kandidature iako je figurirao kao prirodni nasljednik svog političkog mentora? 

U posljednje se vrijeme sve glasnije može čuti kako Hrg ide po svoj peti mandat na čelu Križevaca. Od same pomisli na tu mogućnost, pao je mrak na oči Majdaku i Rajnu, dvojcu koji su jedini službeno najavili svoje gradonačelničke kandidature. Hrgova eventualna kandidatura, neprikosnovenog pobjednika lokalnih izbora u zadnjih desetak i više godina, tektonski bi uzdrmala i poremetila planove oponenata. Pomalo navijam za takav razvoj događaja, bila bi to epska bitka, zadnja epizoda serijala koji je zašao u četvrtu sezonu, sapunica koja bi konačno dobila dostojan završetak.

Istovremenu, tešku borbu punu mučnih preobrata vodi Darko Koren koji je očekivao podršku HDZ-a za novi mandat župana. Koren je (zasad) ostao bez te podrške jer su HDZ-ovci odabrali Damira Felaka, saborskog zastupnika iz sjene koji najavljuje svježu krv i nove ideje?

Ne razumijem tko puši takve izjave koje dolaze od stare škole političara. Koje su to nove ideje koje Felak može progurati kao župan, a da nije uspio Sobota? Jedini koji se nameće kao prava opozicija Korenu jest Željko Lacković koji nemilosrdno udara po svakom slovu iz županovog ureda. Bit će zanimljivo promatrati taj direktni obračun koji sve više poprima osobne konotacije. Koren ima pune ruke posla u županiji, a osim što se mora hrvati s đurđevačkim picokom, planirao je podržati Katanovića za gradonačelnika. Situacija se preokrenula, HDZ je krenuo u pretraživanje vlastitih kadrova, a Mreža nezavisnih lista morat će biti spremna na kompromise.

Križevački HDZ još uvijek traži svog čovjeka kojeg će istaknuti pred građane kao mogućeg gradonačelničkog kandidata, a sigurno je kako to neće biti predsjednik i ravnatelj bolnice Mato Devčić. Spominjalo se ime Vesne Kovač, a najnovije informacije govore kako se ozbiljno razmišlja o Nevenu Jakiju, mladom stranačkom tajniku. Iako je relativno nepoznat široj javnosti, potpora središnjice te podrška Hrga i Korena mogla bi ga isturiti kao zajedničkog kandidata desnice.

Na drugom političkom polu, rađanju umivenog križevačkog HSS-a svjedočio je Krešo Beljak koji je došao dati podršku novom vođi seljaka Marijanu Vukoviću. Ljubav HSS-a i SDP-a s nacionalne razine pretočila se na i na lokalnu pa su dva najviđenija gosta izborne skupštine bili Ivan Majdak i Mladen Kešer. Postizborna koalicija tih stranaka nameće se za obje stranke kao jedina izgledna poluga za preuzimanje vlasti u Križevcima. Uz sebe bi vjerojatno željeli vezati i Marija Rajna i konačno oplemeniti sve te dodatne sate iz matematike koje su pohađali u stranačkim prostorijama.

Mario Rajn zasad je izvan političkih trgovanja, kao nezavisni kandidat želi preuzeti vođenje grada sa svojom ekipom, ali to će biti jako teško bez većine u gradskom vijeću. Tomislav Katanović nudio mu je u nekoliko navrata zajedničku suradnju pod egidom zajedništva mladih ljudi na političkom centru, spoj iskustva jednog zamjenika gradonačelnika i svježine ideja novih, neopterećenih stručnjaka, ali Rajn je suradnju odbio.

Velika nepoznanica su ljudi, imena i prezima onih koji stoje iza Rajna i koji će se pojaviti na listi za Gradsko vijeće. Jedini koji se javno istaknuo je Danijel Šaško kao kandidat za dogradonačelnika, a na fotografiji prilikom predstavljanja građanske inicijative Volim Križevce stajali su ravnateljica glazbene škole Branka Špoljar i profesor tambure Igor Kudeljnjak. U narednih par dana Rajnov tim predstavit će novi projekt u javnosti s kojim kreće u novu fazu pretkampanje.

Bit će vrlo zanimljivo promatrati razvoj događaja u Križevcima, ali i u županiji. Obje fronte isprepletene su polutajnim razgovorima, laskavim vrbovanjem ljudi, pragmatičnim idejama i prevrtljivim odlukama gdje se nekome oduzima, a drugome dodaje. Jedno je sigurno – nemojte se iznenaditi kakav god scenarij ugledali, svi igraju na pobjedu pod svaku cijenu, a ispod svakog kamena skriva se političar.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nek' im je sretno!

[FOTO/VIDEO] LUDILO NA NORIJADI! Koprivnički maturanti imaju večer života, pogledajte feštu za pamćenje

Životu u školskim klupama je kraj, maturanti se opraštaju od života kakvog poznaju, a kako to bolje napraviti nego...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×