14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nikad dosadno

Teatar pri donošenju prvog proračuna u eurima. Golubić špotao Korenov stil prezentacije, Kešer pričao o osmijesima načelnika, Felak ‘podbadao’ SDP, Forjan branio župana
T

Sve to je demagogija, to je bio jeftini PR za HDZ, jer mi znamo da te brze ceste neće biti, osim ako se promijeni vlast u Koprivnici, naglasio je Plantak, na što mu je predsjednik Skupštine Damir Felak (HDZ) u šali odgovorio da je vjerojatno u pravu

Ne propustite

Prije nekoliko dana, prije nego je usvojen na životopisnoj sjednici Skupštine, opširnije smo pisali o proračunu Županije za 2023. godinu. Planiran je u iznosu od 112 milijuna eura, a planova je puno i u najvećem dijelu su vezani uz obrazovanje, nove škole, igrališta, solarne elektrane i tako dalje, o čemu opširnije možete čitati na linku gore. Župan Darko Koren, kako to po običaju i biva, opširnije ga je predstavio kolegama skupštinarima i pojasnio da je u odnosu na plan iz 2022. manji za otprilike šest posto, jer nema planiranih primitaka od zaduživanja.

Oporbeni vijećnici, točnije Mladen Kešer, Dražen Čuklić i Ana Marija Đurđ, uložili su nekoliko amandmana, koji su nakon glasovanja odbijeni. Izazvalo je to prvu veću raspravu, a drugoj smo svjedočili nakon što je Koren u nekoliko crtica obrazložio novi proračun. Jedni su ga branili, drugi napadali i tvrdili da nije dobar, a prvi je za govornicu izašao nezavisni Hrvoje Janči i obrazložio zašto ga njihova lista neće podržati.

– To su tri stvari o kojima stalno pričamo. Prvo je sufinanciranje projektne dokumentacije prema Hrvatskim cestama za izradu brze ceste od Koprivnice prema Kloštru Vojakovačkom, od Đurđevca prema Bjelovaru i za podravsku magistralu kroz našu županiju. Druga stvar je da nema u proračunu osiguranih financijskih sredstava za osnivanje Parka prirode Drava i treća stvar, smatramo da sredstva namijenjena za ugrožene građane po pitanju socijalnog stanja trebaju biti osigurana za korisnike, a ne ustanove. S obzirom na to da ničega od toga nema, mi nećemo podržati ovaj proračun – obrazložio je Janči.

Županijaska skupština
Foto: Ivan Balija

Za riječ se javio i SDP-ov Tomislav Golubić, najaktivniji oporbeni vijećnik, koji se požalio na županov stil izlaganja proračuna.

– Ne znam jeste li vi gledali ljude u oči dok ste obrazlagali proračun za 2023., ali ako jeste vidjeli ste da je skoro 99 posto ljudi zaspalo. Te brojke svatko može vidjeti u materijalima, više emocija dali ste si kada ste objašnjavali zašto odbijate amandmane nego kada ste pričali o novom proračunu. Niste nam uopće objasnili zašto bismo mi trebali glasati za taj proračun i zato ga nećemo podržati – poručio je Golubić.

Njemu je, pak, kontrirao HDZ-ov Ernest Forjan, kojega je zasmetalo to što je Golubić navodno rekao da nitko od onih koji podržavaju proračun očito nije prošao kroz njega.

– Slušam konstantno kritike na račun samog proračuna i slušam kako nam oporba tvrdi da ga nismo ni pročitali. Poručujem Golubiću da smo pročitali taj proračun i da se slažemo s njime. Pritom morate imati na umu jednu stvar, proračun je uvijek popis želja i mogućnosti, a ova govornica nije mjesto gdje trebate prozivati ostale kolege da nisu čitali proračun. Možda on po vama nije razvojan i o tome možemo razgovarati, ali s obzirom na situaciju, proračun je solidan, a može se i poboljšati rebalansima ako će biti više financijskih sredstava i mogućnosti – rekao je Forjan, a za repliku se opet javio Golubić.

Županijaska skupština
Foto: Ivan Balija

– Forjan, ja vam čestitam što ste izašli za govornicu i rekli da će HDZ glasati za proračun. Možda ste me krivo shvatili, nisam rekao da nitko ne čita proračun, nego da vam je župan objasnio zašto će te glasati za proračun. Bio bih sretan kada bi i nama iz opozicije objasnio zašto bismo glasali za – završio je Golubić.

Njegov stranački kolega, uvijek živahni Mladen Kešer, imao je puno toga za reći, što nas i ne čudi jer su mu odbijena čak tri amandmana.

– HDZ zajedno s Mrežom, a potpomognuti umirovljenicima, kreirali su ovaj nerazvojni proračun i to je problem. Župan je isprezentirao brojke pročelnika koji su kreirali taj proračun, a u njemu nema nijedne nove ozbiljne investicije, nema nijednog smiješka općinskog načelnika, nema pomoći za ŽUC i Guzalića, koji se bori s brojnim nerazvrstanim cestama. Ovdje su milijarde kuna, a mene zanima koliko ćemo mi tim novcima škola izgraditi i koliko ima novih školskih dvorana u tom proračunu? Istina, otvarali ste ove godine političke dvorane, ali otvarajte ih i drugim jedinicama lokalne samouprave. Problema ima koliko hoćeš, a mi pričamo o razvojnom proračunu. Dajte, idemo konačno napraviti nešto za naše građane, jer drobimo novac – povišenim tonom obratio se Kešer.

Nakon njega javio se za riječ još jedan prigorski političar, Miodrag Plantak s nezavisne Lackovićeve liste. On je sve zakuhao, jer se dotaknuo brze ceste, uvijek aktualne teme.

Županijaska skupština
Foto: Ivan Balija

– Došao je nedavno premijer Plenković, otvorio cestu i ne bi to bilo toliko tužno kada bismo mi znali da ta cesta neće ići i da taj dan nije podignuta optužnica protiv četiri bivša ministra. Dakle, sve to je demagogija, to je bio jeftini PR za HDZ, jer mi znamo da te ceste neće biti, osim ako se promijeni vlast u Koprivnici – naglasio je Plantak, na što mu je predsjednik Skupštine Damir Felak (HDZ) u šali odgovorio da je vjerojatno u pravu.

Ponukalo je to, pak, oporbenog Sinišu Fabijanca da podbode Felaka.

– Ponukan izjavom Skupštine koji je rekao da će cesta doći kad se vlast promijeni, sve bih vas podsjetio na izbore koji su se održali nedavno, s jako malom izlaznošću, ali i zanimljivim rezultatima po HDZ i Mrežu – poručio mu je Fabijanec.

Nakon toga, Kristina Škoda-Vajdić uime HSS-a i HDZ-ov Stjepan Peršin dali su podršku županu i proračunu i tako najavili Korenov novi dolazak za govornicu. Stigao je kako bi odgovorio na gore pobrojane primjedbe, a pritom je naglasio kako uvijek mora biti malo teatra i predstave, što je dobro za atmosferu.

Županijaska skupština
Foto: Ivan Balija

– Međutim, nema baš puno toga oko čega bi se morao očitovati. Golubić mi je prigovorio na prezentaciji i stilu, istina nisam išao detaljno iščitavati, jer svi te projekte imate pred sobom. Janči je spomenuo neke projekte za ceste, a to su uglavnom projekti državnih cesta, što mi sigurno nećemo financirati ni projektirati. Što se tiče Drave, neke inicijative su postojale i dobivene su odbijenice od ministarstva pa mi nije jasno zašto to sad upućujete nama, a što se tiče plaćanja subvencija korisnicima, mi i plaćamo korisniku subvenciju za smještaj u domu, a ne ustanovi. Mi s ustanovama imamo samo ugovore, a subvencije idu korisniku, tako da niste dobro informirani – rekao je Koren Jančiju pa se okrenuo Kešeru i Plantaku.

– Kešer je puno toga spomenuo, a ništa nije rekao, osim da trebam početi proizvoditi smiješak načelnicima i budemo pokušali na tome poraditi nakon skupštine. S druge strane, Plantaku nemam što reći na životopisan nastup. Puno života i kredibiliteta sam uložio u tu brzu cestu, no činjenica je da se nešto konačno pomaknulo. Ovo što se nedavno događalo krivo je isprezentirano, to nije bio početak radova, nego uvođenje izvođača u posao i nitko nije očekivao bagere na cesti taj dan. Koliko će trajati njihove pripreme ja ne znam, ali oni imaju rok i uvjeren sam da će se toga držati – zaključio je Koren.

Proračun je na kraju usvojen s 20 glasova za i 14 protiv. Bit će to prvi proračun u eurima i kako je na kraju poručio Felak, ‘Bog nam pomogao’.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uživali u plesnim izvedbama

FOTO/VIDEO Veselo je na plesnom spektaklu u Virju koji je okupio 800 natjecatelja iz cijelog svijeta

Ovog vikenda u Virju se održao pravi plesni spektakl! Naime, Virje je domaćin velikog međunarodnog plesnog natjecanja Croatian trophy te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×