22.1 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
županijska skupština

Usvaja se županijski proračun za 2023. godinu, Koren: U planu je gradnja Srednje škole u Koprivnici, obnova igrališta, solarne elektrane na školama…
U

Županija je za izradu projektno-tehničke dokumentacije prijavila projekt Centar zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, koji podrazumijeva izgradnju nove zgrade koju će zajednički koristiti žurne službe s područja županije

Ne propustite

Županijski proračun za 2023. godinu usvaja se u ponedjeljak na Županijskoj skupštini, planiran je u iznosu od 114.377.463 eura, što je za 5,7 posto manje u odnosu na plan za tekuću 2022. godinu. Prihodi i primici planirani su u iznosu od 112.091.921 eura.

Jedna od točaka je usklađivanje naknade vijećnicima. Kako smo već pisali župan je na prošloj sjednici ukinuo točku o povećanju naknade vijećnicima s 500 na 750 kuna.

– Nećemo ići na povećanje, ovo je samo redovno usklađivanje. Smatram da kod takvih odluka moramo imati konsenzus, a nikome nije za 200 kuna – rekao nam je župan Darko Koren.

Kapitalni projekti

Za kapitalne investicije planirano je 1.520.042 eura za radove koji se odnose na
pripremu građevinskog zemljišta RCGO, energetsku učinkovitost javne zgrade te za ulaganja na dvorcu Inkey.

Župan kaže kako vjeruje da će biti pronađeno rješenje i da će se krenuti s gradnjom RCGO-a Piškornica.

– Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, bili smo kod ministra Filipovića koji nam je dao zeleno svjetlo da odaberemo izvođača, iako su njihove ponude duplo veće od predviđenih sredstava. To ćemo učiniti kroz tjedan dana i dalje je sve na državi, da osiguraju potrebna sredstva jer taj je projekat još uvijek strateški, za četiri županije, i tako će i ostati. Ista je situacija sa svim centrima, nije takva situacija samo kod nas – napomenuo je župan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako smo već i pisali, dvorac Inkey u Rasinji, trebao bi nakon što ga je kupila Županija, krenuti u kompletnu obnovu, a trenutno su u pripremi sve predradnje da bi se projekat sljedeće godine prijavio na neki od izvora financiranja.

– Pretpostavka je da ćemo dobiti sredstva kroz izvore financiranja zaštite kulturnih spomenika, a Ministarstvo kulture ima određena sredstva za takve namjene. Nadam se, ako će sve ići po planu, da bi iduće mogli krenuti radovi – kazuje nam župan.

Obrazovanje kao temelj proračuna

Koren napominje da im je obrazovanje uvijek temelj proračuna, a sada su završili veliki investicijski ciklus gradnje pet školskih dvorana.

– Planovi idu dalje i trenutno je u izradi projektna dokumentacija nove zgrade Srednje škole u Koprivnici, što Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira s 90 posto – objašnjava.

Na naš upit kojim sredstvima će se financirati izgradnja škole, župan kaže kako je riječ o projektu Grada Koprivnice i Županije te zajedničkom suradnjom trebaju ishoditi rješenje i pronaći izvore financiranja.

Naravno da su na stolu i mjere štednje pa se 525 tisuća eura ulaže u fotonaponske elektrane na školama i to u Sokolovcu, Kalinovcu i Kalniku ove godine, dok su sljedeće godine na rasporedu Gola, Sveti Petar Orehovec, Molve, Legrad, Srednja škola Koprivnica i Križevci. Također, radi se projekt za jednosmjensku nastavu u Drnju, Rasinji, Sv. Ivanu Žabno i Gimnaziji u Đurđevcu i Križevcima.

konaciste IB
Konačište se ruši i gradi od temelja // Foto: Ivan Balija

Projektira se i Učenički dom, a zgrada bivšeg restorana HŽ-a ide u rušenje čim za to stigne dozvola, da bi se moglo krenuti u izgradnju nove zgrade.

U planu je i kompletna obnova i izgradnja školskih igrališta srednjih škola.

Ulaže se 2.570.900 eura, a unutar projekta osigurana su sredstva za modernizaciju školskih igrališta u sklopu srednjih škola u Koprivnici i Križevcima te inicijalna sredstva za prijavu projekata dogradnje školskih objekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Tu su također i sredstva za projekte Centar kompetencije u KKŽ-CEKOM u iznosu 333.360 eura.

Centar zaštite i spašavanja za sve žurne službe

Županija je za izradu projektno-tehničke dokumentacije prijavila projekt Centar zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, koji podrazumijeva izgradnju nove zgrade koju će zajednički koristiti žurne službe s područja županije – Služba civilne zaštite Koprivnica, Stožer civilne zaštite KKŽ, Vatrogasna zajednica KKŽ te Javna vatrogasna postrojba Grada Koprivnice.

bolnica press
Foto: Vedran Tkalec

Za projekte distribucijskih centara planirano je 182.000 eura, od čega se 132.000 eura odnosi na Distribucijski centar za meso, a 50.000 eura na Distribucijski centar za voće i povrće.

Za Regionalni centar za palijativu osigurano je 226.956 eura.

Bolnica u dugovima

Kao jedna od značajnih stavki proračuna su sredstva koja odlaze prema koprivničkoj bolnici, koja je lani bila u minusu 91 milijuna kuna.

Manjak županija planira pokriti proračunima za 2024. i 2025. godinu. Riječ je o manjku prihoda nad rashodima u iznosu od 11,6 milijuna eura, a koji se odnosi na Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek i Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

U projekcijama za 2024. godini planira se pokriti iznos od 5,1 milijuna eura, a u 2025. godini iznos od 6,5 milijuna eura.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Palačinkijada

FOTO/VIDEO Palačinke su hit, mladi u Novigradu peku i dijele stotine prefinih slastica u parku

Svi vole palačinke, a Udruga mladih Novigrad Podravski ih voli i pripremati za druge. Već tradicionalna Palačinkijada održava se danas...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×