Bitka za život

Teško bolesna Vanesa još uvijek čeka spasonosni put u SAD, a nakon što smo se danas čuli s njenim doktorom, sve se pokrenulo, otac Dragan: Od srca vam hvala

Evo nakon vašeg poziva su nas zvali u Zagreb i obavijestili nas da će kontaktirati izravno doktora u Ameriku i to putem Mate Granića, savjetnika predsjednice RH. Vi ste kap koja je prelila čašu, pun emocija je bio Dragan.

19:07h
0
Foto: Kristina Kos
Kruni, Vanesi i Draganu Dolenec svaki je dan nova borba // Foto: Kristina Kos

Vanesa Dolenec, teško bolesna djevojčica o kojoj smo u više navrata pisali, još uvijek čeka spasonosni put u SAD na operaciju.

Upravo smo danas razgovarali s Vanesinim doktorom na Rebru, Dankom Miloševićem, koji nam je dao izjavu koju možete pročitati u nastavku, a malo prije nas je ponovo kontaktirao Vanesin otac Dragan.

– Od srca vam hvala. Evo nakon vašeg poziva su nas zvali u Zagreb i obavijestili nas da će kontaktirati izravno doktora u Ameriku i to putem Mate Granića, savjetnika predsjednice RH. Vi ste kap koja je prelila čašu – pun emocija je bio Dragan.

Podsjetimo, Vanesa se prije 14 godina rodila s rijetkom anomalijom kloakom i od tada njena životna borba ne staje. Svakoga dana pije 15 vrsta lijekova, operirana je 14 puta, a ono što bi joj moglo pomoći, i naposljetku spasiti joj život, jest operacija rekonstrukcije mjehura u SAD-u. No, unatoč najavama da će tamo otići u travnju ili početkom svibnja, to se još uvijek nije dogodilo.

Situaciju u obitelji otežao je i incident kada je njen otac nazvao Ured predsjednice i zaprijetio da će baciti bombu na KBC Rebro i zaklati liječnika ako se njegova kći ne uputi na liječenje.

Foto: Kristina Kos
Vanesa samo želi biti zdrava i živjeti normalno // Foto: Kristina Kos

Ovu je lavinu ponovo pokrenuo Dragan Dolenec koji nas je prije par dana kontaktirao jer Vanesin život ovisi o daljnjem liječenju te smatra da se ne čini sve što bi se moglo po tom pitanju.

– Ako ćemo stalno šutjeti, ništa se neće pokrenuti. Moje je mišljenje da zavlačenje ide s naše strane jer sumnjam da bi Amerikanci nešto čekali. Znam da se doktori maksimalno trude, no netko na Rebru to koči. Već je polovica lipnja i neki ljudi nas pitaju jesmo li došli kući iz SAD-a, a još nismo ni otišli. Vanesa se muči, teško joj je, a oni bi je čak pustili kući da kod kuće dobiva dijalizu, s čime se ja ne slažem jer bi ispalo da smo odustali i uzeli dijete doma – nezadovoljan je bio otac Dragan.

Dragan i Vanesa ponovo zajedno // Foto; privatna arhiva

Majka Kruna nam je danas rekla kako su im obećali da će Vanesa u Ameriku početkom svibnja, a već je došao i lipanj i ništa se po tom pitanju nije dogodilo.

– Liječnici su nam kazali da ih u američkoj klinici neće liječiti zbog toga što je Dragan nazvao ured predsjednice i prijetio – kaže nam majka koja u takvo što ne želi vjerovati jer zašto bi dijete zbog toga ispaštalo.

Upravo danas čuli smo se i s Vanesinim doktorom.

Kakva je situacija s liječenjem upitali smo dr. Danka Miloševića, s klinike za pedijatriju KBC-a Rebro, gdje Vanesa boravi već puna tri mjeseca i ne zna kakva ju sudbina čeka.

Svake noći prima perotinejsku dijalizu, a preko dana je slobodna.

– Vanesa je dobro i stabilno, čeka se sada odgovor iz Amerike. Oni se bave najkompliciranijim slučajevima, a čak je i njima ovo izazov i jedan od kompleksinih slučajeva koje su vidjeli. Oni moraju organizirati tim stručnjaka, dogovoriti se kada, što i kako, te napraviti financijski model liječenja, to je dio koji zapravo najviše čekamo. S roditeljima smo stalno u kontaktu, svaki dan im govorimo što se događa. Mi smo spremni da to sve pokrenemo u bilo kojem trenutku, čak ih i pritišćemo da to krene što brže – rekao nam je dr. Milošević te dodao da u svemu puno pridonosi ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bez kojeg se sve vjerojatno ne bi sve pokrenulo tim tijekom. Tako nam je danas u telefonskom razgovoru rekao doktor, a nakon toga kontaktirao Dolence koji su pohitali u Zagreb i konačno vratili vjeru da će njihova Vanesa otići na spasonosnu operaciju.

Jedva čekamo sretne vijesti!

Izvještavaju: Kristina Kos i Sanjin Bojić