5.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izazvao pomutnju

Tigar na trajektu izazvao pomutnju, a s njim se vozio uzgajivač Zlatko Budin iz Križevaca: Opširnija priča tek slijedi
T

Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod uzgajivača Ivan Gospodnetića na Hvaru davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Ne propustite

Nakon što je društvene mreže preplavila fotografija tigra na trajektu koji je prije nekoliko dana s Hvara plovio prema Splitu, otvorena su mnoga pitanja. Jedno od logičnijih je kako je nekome uopće palo na pamet da, usred ljetnih vrućina i u kavezu pod ceradom, utrpa divlju životinju na krcat Jadrolinijin brod?

S tigrom na trajektu putovao Zlatko Budin iz Križevaca

U tijeku je koordinirani inspekcijski nadzor inspekcije zaštite prirode i veterinarske inspekcije na dvije lokacije, na otoku Hvaru i u Križevcima – kažu iz inspektorata te naglašavaju kako je vlasnik trajektom prevozio mužjaka tigra starog tri godine za kojega posjeduje dokaz zakonitog podrijetla jedinke, piše telegram.

Kako je Hina objavila još u utorak, s tigrom je na Jadroliniji putovao upravo lokalnoj javnosti poznat Zlatko Budin iz Križevaca, jedan od rijetkih uzgajivača tigrova u Hrvatskoj, koji od od 1993. godine radi na projektu uzgoja sibirskih tigrova.

– Ne želim davati nikakve izjave, vi pišite što hoćete. Ne pratim medije, mislim da budete sve doznali na vrijeme – kazao je za Telegram prekinuo razgovor.

Htio sam biti Tarzan

Još 2008. godine, Budin je u intervju za 24 sata kazao kako je “htio biti Tarzan pa je nabavio 11 tigrova”. Dodao je i kako njegovih 11 divljih mačaka pojede 200 kilograma mesa na dan. “Veliki su to izdaci pa mi povremeno pomažu donatori”, dodao je.

– Prvog tigra nabavio sam u zoološkom vrtu, a krajnji cilj mi je vratiti mladunčad u Sibir – izjavio je Budin prije 13 godina i ustvrdio kako je o toj ideji izvijestio i Vladimira Putina, preko ruske ambasade.

Osim Budina, tigrove u Hrvatskoj uzgaja i ugostitelj Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta iznad grada Hvara.

Tigar Simba otišao s Hvara, no kamo?

On je na Facebooku objavio post u kojem je između ostalog napisao kako je tigar Simba otišao s otoka. Na istoj društvenoj mreži oglasio se i Zlatko Budin iz Križevaca podijelivši Gospodnetićev post uz dodatak da ‘opširnija priča tek slijedi.

“Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za život. Tigar je bio zbrinut kao mladunče na Hvaru gdje smo preuzeli brigu o njemu kako bi ga spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti. Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Usto, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je poštivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole.

Kad smo ga zbrinuli, tigar je bio mali i znali smo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bismo mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli bila u teškom stanju. Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima”, naveo je vlasnik restorana ‘Gariful’ na Facebooku.

Kakve veze ima Budin s morskim tigrom?

Slobodna Dalmacija donijela je pak svjedočanstvo putnika s trajekta koji je s Hvara prema Splitu plovio u nedjelju s neobičnim teretom. Prema njoj od prikolice u kojoj je bio tigar nije se odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetića), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Tako su novinari Slobodne došli do Križevaca, do privatne nastambe za divlje životinje koju vodi uzgajivač Zlatko Budin. Čovjek je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno, s papirima što bi se reklo, uz blagoslov hrvatskih zakona. Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Ima li kakve veze križevačka ekipa s morskim tigrom nije utvrđeno jer je dotični gospodin prekinuo liniju kada mu je rečeno zašto ga se zove.

U međuvremenu su nam se javili i prijatelji životinja koji oštro osuđuju ovaj čin i vlasnika su prijavili nadležnim službama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×