VISOKE TEMPERATURE

Toplinski val na vrhuncu, Podravci disciplinirani, no pomoć su zatražila tri ekstremna slučaja

Zdrava logika je da se ne izlažemo suncu i vrućinama u periodu od 12 do 16 sati, ukoliko se to ne može izbjeći važno je piti dovoljno vode kako bi se izbjeglo dehidriranje - savjetuje Hanžeković. 

18:00h
0
Veliki broj posjetitelja iz cijele Podravine pronašlo je spas od vrućine na Šoderici // foto: Mario Kos

Od jučer je u cijeloj zemlji na snazi upozorenje na toplinski val. Meteorolozi su danima unaprijed upozoravali građane, a ako je suditi prema podacima kojima raspolažu na Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, njihove najave, Podravci i Prigorci su ozbiljno shvatili.

U posljednja dva dana, otkako je najavljen vrhunac toplinskog vala, zbog visokih temperatura pomoć ove zdravstvene ustanove zatražilo je svega nekoliko građana.

Ravnateljica Mirjana Hanžeković kaže da nije bilo pojačanih poziva.

– Zabilježili smo samo tri slučaja koji su nam se obratili zbog problema izazvanih vrućinama – kazuje ravnateljica, a riječ je o građanima koji su baš odlučili prkositi suncu.

Foto: Ivan Balija
Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković // Foto: Ivan Balija

– Jedan od njih bio je muškarac mlađe životne dobi kojem je pozlilo uslijed rada na otvorenom gradilištu, na visini gdje je bio izložen visokoj temperaturi. Pomoć se i u ostala dva slučaja tražila radi vrtoglavice, omaglice, preznojavanja, glavobolje. Isto tako, pomoć je zatražila i osoba koja se vozila u automobilu bez klima uređaja – pojašnjava ravnateljica Hanžeković, zadovoljna što građani čuvaju svoje zdravlje.

– Zdrava logika nam govori da se ne izlažemo suncu i vrućinama u periodu od 12 do 16 sati, a ako se to ne može izbjeći važno je piti dovoljno vode kako bi se izbjeglo dehidriranje – savjetuje Hanžeković.

Ponašanje u skladu s vremenom morali bi prihvatiti svi, bez obzira bila riječ o djeci, starijima ili kroničnim bolesnicima.

Nije na odmet ponoviti još neke od savjeta koji se preporučaju prakticirati ovih dana:

Kad izađete iz kuće, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom jer sunce prži svugdje, ne samo na plaži.

Prostor u kojem živite održavajte hladnim, sobnu temperaturu trebalo bi držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.

Izbjegavajte naporni fizički rad.

Pijte vodu, ali ne jako hladnu tekućinu jer vas neće tako brzo rashladiti kao ona sobne temperature.

Birajte prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, koristite šeširi i sunčane naočale.

Izbjegavajte alkohol i napitke sa šećerom i kofeinom, kao i hranu bogatu bjelančevinama, masnu i začinjenu hranu.

Koristite laganu posteljinu.

Izbjegavajte nagle promjene temperature, preciznije odlaske iz jako klimatiziranih prostora na ekstremne vrućine jer tada dolazi do naglog proširenja krvnih žila, pada tlaka i nesvjestice.