Ravnatelj osnovne škole

Trakavici oko izbora K. Benko Markovica ne nazire se skori kraj

12:39h
0
Kristina Benko Markovica // Foto: Kristina Kos

Zanima nas da li sa četiri glasa za kandidatkinju, a bez sazvanih vijeća dolazi do procesne povrede, rekao je Lacković.

Već su bila dva neuspjela pokušaja biranja ravnatelja OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu, što zbog predaje neovjerenih dokumenata dogradonačelnice Kristine Benko Markovica, što zbog neukazanog povjerenja Školskog odbora odnosno Vijeća učitelja i Zbora radnika, jedinom preostalom kandidatu pedagogu Nikoli Vukoviću.

– Svaka se mlada ima pravo udavati dvaput, pa se tako i pedagog Vuković mogao ponovno kandidirati. Ipak, ovaj je put odlučio to ne učiniti, kako je pri zadnjem glasanju dobio šamar od vlastitih zaposlenika. Stoga je moja zamjenica prijavljena kao jedini kandidat na natječaju – ispričao nam je gradonačelnik Željko Lacković.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Sada, s ponovljenim natječajem koji mora biti zaokružen u roku 60 dana, čini se da trakavica po pitanju izbora još nije u potpunosti gotova. Naime, u cijeloj je priči nezgodno tempiranje, odnosno spomenuti rok ne ide na ruku trenutnim godišnjim odmorima.

Tako ravnatelj pred mirovinom Marijan Vinković, nije sazvao Vijeće učitelja i nije dao drugog obrazloženja za to, osim da ne želi ljude smetati na godišnjem odmoru.

Međutim, Školski odbor je sazvao skup zaposlenika te je održan kvorum koji čine i učitelji. Ovaj su put, kako je Grad i u prvom krugu s jednim kandidatom zatražio, bili listići koji su nudili opciju zaokruživanja “za” i “protiv” jedinog kandidata odnosno kandidatkinje.

– Zbor radnika škole glasao je afirmativno s 34 glasa te sedam protiv kandidatkinje K. Benko Markovice. Vijeće roditelja nije se uspjelo okupiti, jer se je od 22 potrebna pojavilo samo 17 roditelja. Današnje Gradsko vijeće će donijeti uputu kako da predstavnici Grada glasaju u Školskom odboru – objasnio je gradonačelnik siguran u izvjesnost rezultata, jer će tri predstavnika Grada u Odboru glasati za jedinu kandidatkinju te je siguran afirmativan glas zaposlenika.

Osim tri glasa uime Grada te jednog zaposlenika, u Školskom odboru glas nosi i jedan predstavnik roditelja i dva učitelja. Međutim, prema Lackovićevim riječima zbog neokupljenih vijeća roditelja i učitelja, njihovi predstavnici moraju pri glasovanju ostati suzdržani.

– Od Ministarstva prosvjete zatražili smo tumačanje situacije do sjednice Školskog odbora. Potreban je njihov sud o zakonitosti postupka s obzirom na nesazvano Vijeće učitelja. Zanima nas da li sa četiri glasa za kandidatkinju, a bez sazvanih vijeća dolazi do procesne povrede – rekao je Lacković, ali i iznio svoj stav kako bilo s kojim od mogućih scenarija neće doći do drugog rezultata, jer su predstavnici Učiteljskog vijeća koje nije sazvano, ionako glasali uime zaposlenika i to za Benko Markovica kao ravnateljicu.

– Ukoliko cijela ova procedura bude činila problem, morat će se imenovati v.d. ravnatelja i ponovno će se raspisivati natječaj. No, to tek slijedi po odlasku u mirovinu trenutnog ravnatelja koja nastupa s krajem kolovoza – zaključio je Lacković i rekao da se imenovanje svakako mora potvrditi u roku 15 dana otkako Vinković završi sa svojim radnim vijekom u školi.

čitam...