Sindikati vs. Podravka

Tražili veće plaće za radnike, iz sedmerokatnice bez odgovora

17:30h
0
Podravka
Foto: Arhiva

Radnici ne zaslužuju da se rukovodstvo prema njima odnosi na takav način – istaknula je Ksenija Horvat, predsjednica najvećeg sindikata PPDIV-a.

Za sada nije na vidiku dogovor između koprivničke kompanije Podravke i njena tri sindikata.

Krajem rujna sindikati su tražili izmjene i dopune kolektivnog ugovora, nakon čega je poslodavac tražio obrazloženja, što su sindikati poslali i na tome je sve stalo.

Iz sindikata su, naime, tražili povećanje plaća za sedam posto, da se topli obrok koji imaju zaposlenici upiše u kolektivni ugovor kao radničko pravo, kao i otpremnine koje se isplaćuju radnicima koji odlaze kao tehnološki višak.

– Tražili smo i povećanje iznosa za godišnji odmor, sa 100 na 120 kuna po danu, te povećanje jubilarnih nagrada do najvećeg iznosa koji država ne oporezuje – objasnila je Ksenija Horvat, predsjednica najvećeg sindikata PPDIV-a.

Prema njenim riječima, 21. listopada Podravkinim šefovima je istekao rok da se očituju o tome što prihvaćaju, a što ne.

– No, u međuvremenu su nam poslali prijedlog da se opet, kao i prošlih godina, Podravkinim radnicima pola božićnice isplati u novcu, a pola u bonovima. Ovog puta na to nismo pristali, jer nas ignoriraju i prilično je drsko što to traže u ovom trenutku – rekla nam je K. Horvat.

Objasnila je da je prema kolektivnom ugovoru božićnica 1500 kuna neto, a do sada su sindikati pristajali da 750 kuna bude u bonovima koji se mogu potrošiti u Podravkinim trgovinama.

– Bilo je to zbog dobrobiti kompanije, da ostvare veću prodaju krajem godine, no ako šefovi ne žele sjesti na pregovore, nismo za tu varijantu i u srijedu smo ih i službeno odbili – kaže K. Horvat.

Prema tome, postoji mogućnost da će podravkaši ove godine cijeli iznos dobiti u novcu.

Dodaje da su na odgovor strpljivo čekali tri tjedna, no završili su i izbori, a odgovora i dalje nema.

– Ako se idući tjedan ne jave, morat ćemo proglasiti spor i osnovati mirovno vijeće da krenemo u proces mirenja. Radnici ne zaslužuju da se rukovodstvo prema njima odnosi na takav način – zaključila je K. Horvat.

Iz Podravke su nam poručili da, kao i do sada, nemaju namjeru razgovarati sa socijalnim partnerima putem medija.

čitam...