Treba li nedjelja biti neradna ili radna? Neki čekaju odluke države, no veliki trgovački lanac uzeo je stvari u svoje ruke

Podsjetimo, ostale dane u tjednu, od ponedjeljka do subote, svih 25 centara Pevexa diljem Hrvatske radi od 7 sati do 21 sat. S time da se s radom zastaje od 13.30 do 14.30 sati radi dezinfekcije prostora kako bi dodatno zaštitili zaposlenike i kupce.

11:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zadnjih nekoliko tjedana Pevex se našao u centru pozornosti budući da je jedan od rijetkih trgovačkih lanaca koji se zalagao za regulaciju rada nedjeljom.


Sada su odlučili ne čekati državu, već sami propisati svoje radno vrijeme. Većina centara, njih 13, tako neće raditi u nedjelju, a oni koji hoće, njih 12, radit će samo od 8 do 14. Među onima koji neće raditi je i koprivnički Pevex. Također, kažu da će platiti 50 posto više rad nedjeljom, u odnosu na dosadašnjih 35 posto.

– Intenzivno smo analizirali i promišljali o samoinicijativnom ukidanju rada nedjeljom. Tijekom zabrane rada nedjeljom promet se prelio na druge dane u tjednu i nismo imali znatne gubitke zbog neradne nedjelje. Međutim, morali smo i razmišljati – što će se dogoditi ako mi ne radimo spomenutog dana, a konkurencija nastavi nakon prestanka mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite? Naravno da bismo htjeli da pravila vrijede za sve isto jer smo obvezni i po tom pitanju našim radnicima, da imaju iste uvjete tržišne utakmice s konkurencijom. I zbog njih želimo ostati na samom vrhu uspješnosti jer konkurencija je brojna u našoj branši. Želimo zaposlenicima osigurati još više plaće, koje su kontinuirano rasle zadnjih nekoliko godina. Zato ćemo se dodatno potruditi, unatoč tome što ćemo raditi manje dana od konkurencije. Želimo i dalje ostati jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. U skladu s tim smo uveli i neradnu nedjelju u više od polovice naših centara, dok se u preostalima nastavlja raditi skraćeno taj dan uz povećanje osnovne plaće – poručio je predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Popis centara gdje će nedjelja biti još uvijek radna

Trgovački centri u kojima nedjelja ostaje radna, ali s radnim vremenom od 8 sati do 14 sati su: Jankomir, Sesvete, Novi Zagreb, Žitnjak, Osijek, Pula, Kukuljanovo, Škurinje, Zadar, Šibenik, Split i Varaždin.

Podsjetimo, ostale dane u tjednu, od ponedjeljka do subote, svih 25 centara Pevexa diljem Hrvatske radi od 7 sati do 21 sat, s time da se s radom zastaje od 13.30 do 14.30 sati radi dezinfekcije prostora kako bi dodatno zaštitili zaposlenike i kupce.

– Pratit ćemo situaciju i analizirati poslovanje, možda nakon nekog vremena napravimo korak više, ali i dalje ćemo se zalagati da rad nedjeljom regulira država, kako bi imali zadovoljne radnike, ne samo u Pevexu, već i šire – zaključio je Lovrinčević.

Što se tiče ostalih trgovaca, proteklu nedjelju neki nisu otvorili vrata, iako je Nacionalni stožer to dopustio, no od ovog vikenda vraćaju se na redovno radno vrijeme koje su imali i prije mjera zbog koronavirusa.

čitam...