Kulturni i tradicijski užitak

Treću godinu zaredom Zimska škola folklora oživljava Koprivnicu, Andrija Ivančan: Vidimo da grad živi s folklorom, želimo tradiciju otrgnuti zaboravu

Koprivnica je grad koji ide naprijed, ali se također trudi poštivati tradiciju prošlih vremena, na kojoj je grad i rastao. Ponosni smo na našeg Podravca Andriju Ivančana, koji je prvo ime folklora u Hrvatskoj, pa i šire, rekao je Mišel Jakšić.

17:00h
0
Zimska škola folklora // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Treću godinu zaredom Koprivnica je domaćin Zimske škole folklora, koja je krenula prije dva dana, a trajat će do 12. siječnja.

Škola je posvećena hrvatskoj folklornoj tradiciji, a pohađat će ju više od stotinu plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz zemlje i inozemstva.

Danas su predstavnike škole, na čelu s voditeljem Andrijom Ivančanom, ugostili gradonačelnik Mišel Jakšić, njegove zamjenice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

– Već treću godinu zaredom škola je tu, u Koprivnici. Koprivnica je grad koji ide naprijed, ali se također trudi poštivati tradiciju prošlih vremena, na kojoj je grad i rastao. Ponosni smo na našeg Podravca Andriju Ivančana, koji je prvo ime folklora u Hrvatskoj, pa i šire. Možda se dogodi i da dovede Lado ansambl u Koprivnicu, a to bi bio pravi umjetnički spektakl – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Zimska škola folklora // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Zadovoljstvo kontinuitetom škole folklora u Koprivnici izrazio je i Ivan Pal, koji je istaknuo kako mladi ljudi na čelu grada podržavaju ovakve kulturne aktivnosti.

– Nadam se da će nam ove godine sve biti tako dobro i veselo kao kad ste vi u Koprivnici – poželio je predsjednik Gradskog vijeća.

Školu hrvatskoga folklora programski i metodički je osmislio prije 55 godina znameniti hrvatski etnokoreolog i koreograf dr. sc. Ivan Ivančan, a posljednjih dvadesetak godina Matičinu Školu hrvatskoga folklora uspješno vodi istaknuti etnolog Andrija Ivančan, aktualni umjetnički ravnatelj profesionalnoga folklornog Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado iz Zagreba.

Zimska škola folklora // Foto: Matija Gudlin
Andrija Ivančan // Foto: Matija Gudlin

Za voditelja Andriju Ivančana nije bilo dvojbe treba li se škola vratiti u Koprivnicu, kao što je rekao, uvijek su se ovdje osjećali dobrodošlo i cijenjeno.

– Vidi se da grad živi s ovom školom, a i interes medija je jako velik. Dobar pokazatelj je i to što imamo još više polaznika, kapaciteti hotela gdje smo smješteni su puni. Preseljenje škole u Koprivnicu prije tri godine bio je pun pogodak. Ovime šaljemo poruku da treba podržavati tradiciju i kulturu koju su nam ostavili preci, da to otrgnemo zaboravu – poručio je Ivančan.

čitam...