TUŽNA VIJEST

U 103. godini preminuo Zvonimir Tomac, najstariji maturant koprivničke Gimnazije i najstariji koprivnički knjižničar

Pamtit ćemo ga kao velikog zaljubljenika u svoj rodni grad, slikara i pisca u čijem su opusu dominirale teme prirode i ljubavi, a vrlo često i rodne mu Koprivnice.

14:38h
0
Zvonimir Tomac // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

U 103. godini preminuo je dipl. ing. šumarstva Zvonimir Tomac, najstariji maturant koprivničke Gimnazije i najstariji koprivnički knjižničar.

Rođen je 27. siječnja 1919. u Koprivnici u obitelji poznatog trgovca, politički i društveno aktivnog Mihovila Tomca. U Koprivnici je završio pučku školu, kao i Državnu realnu gimnaziju maturiravši 1937. godine. Diplomirao je šumarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine. Radio je kao mladi inženjer od Kostajnice, Delnica, Ogulina, Klane, Rijeke do Sušaka. Pred sam kraj aktivne službe bio je pomoćnik direktora Šumskog gospodarstva Buzet da bi do umirovljenja karijeru završio kao direktor u Florainženjeringu u Rovinju.

U mirovini je početo intenzivno slikati i pisati. Od 2003. do 2020. objavio je u vlastitoj nakladi petnaest knjiga poezije i proze u kojima se često javljaju motivi djetinjstva i mladosti koje je proveo u Koprivnici. Bio je veliki prijatelj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica kojoj je redovito darovao svoje knjige te ih u tri navrata predstavljao u koprivničkom Domu za starije i nemoćne – 2011., 2012., i 2014. godine.

Bio je i najstariji koprivnički knjižničar zato što je krajem 1930-ih godina kao student volontirao u tada jedinoj javnoj knjižnici u Koprivnici, Knjižnici Kluba akademičara. Svojim sjećanjima na to razdoblje svojeg mladenaštva pridonio je boljem poznavanju povijesti i tradicije koprivničkog knjižničarstva.

Koprivničkoj Knjižnici i Muzeju grada Koprivnice poklonio je i svoje slike. Dio svojeg bogatog slikarskog opusa, među kojima se nalaze i akvareli stare Koprivnice kakvu danas više ne poznajemo, izložio je u Domu za starije i nemoćne u 2012.godini.

Pamtit ćemo ga kao velikog zaljubljenika u svoj rodni grad, slikara i pisca u čijem su opusu dominirale teme prirode i ljubavi, a vrlo često i rodne mu Koprivnice.

Preminuo je 23. kolovoza u Rijeci u kojoj je godinama živio s obitelji, a sahranjen je na koprivničkom Gradskom groblju 26. kolovoza 2021.