Međunarodni dan muzeja

U Đurđevcu možete krenuti Putevima Zrinskih i Sulejmana kroz još jednu izložbu

Mjesto nekadašnjih bogatih gradova i dvoraca preuzele su tvrđave i džamije. Danas je već i to prošlost, ali uspomene na ta vremena se mogu naći na svakom uglu.

09:55h
0

Muzej Grada Đurđevca i ove se godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Tema ovogodišnjeg dana je Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije.

U Muzeju Grada Đurđevca priprema se izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana u suorganizaciji s gradom Szigetvarom i Udrugom prijatelja Starog grada Szigetvara. Ova je izložba dio prekogranične suradnje u kojoj su Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca te grad Szigetvar prijavili projekt razvoja turističke ponude. Glavni ciljevi projekta su njegovanje kulturno – povijesne baštine i generiranje novih turističkih proizvoda. Grad Đurđevac i Szigetvar imaju bogatu materijalnu i nematerijalnu kulturno – povijesnu baštinu vezanu uz vrijeme osmanskih osvajanja.

Izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana prikazuje znamenitosti tematskog puta Zrinski – Sulejman. Teritorij od Iloka do Čakovca obuhvaća, pored Podunavlja, dio Srijema, preko povijesne Osječko-baranjske županije, pored Podravine dodiruje županije Zala i Somođ u Mađarskoj te Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju u Republici Hrvatskoj. Ova regija, koju povezuju moćne rijeke Mura, Drava i Dunav u 16. stoljeću pretvorila se u bojište Nikole Zrinskog i Sulejmana. Mjesto nekadašnjih bogatih gradova i dvoraca preuzele su tvrđave i džamije. Danas je već i to prošlost, ali uspomene na ta vremena se mogu naći na svakom uglu. Od tih spomenika izdvojili smo velik broj njih, da bi potaknuli posjetitelje da posjete te veličanstvene utvrde, džamije i spomenike.

Izložba se otvara u subotu, 18. svibnja.

čitam...
Loading...