U Hlebinama održan 13. susret pčelara Hrvatske

14:30h
0
Snimio: Marijan Sušenj

U Hlebinama je u organizaciji koprivničke Udruge pčelara ‘Lipa’ održan 13. susret pčelara Hrvatske.

U središtu naivne umjestnosti su se okupili članovi desetak pčelarskih udruga iz Bjelovara, Ludbrega, Vinkovaca, Belog Manastira i drugih hrvatskih gradova, a prije svete mise je ispred hlebinske crkve posvećen drveni kip njihovog zaštitnika svetog Ambrozija. Za pčelare je nakon mise organiziran Okrugoli stol o aktualnostima i problemima u proizvodnji meda, a predsjednik koprivničke udruge Lipa Tomislav Vrban je kazao da se stvari u toj djelatnosti kreću na bolje odlaskom Ivana Bračića, Nikole Kezića i još nekoliko ljudi iz Hrvatskog pčelarskog saveza:

– Njihov interes nije bio razvoj pčelarstva, već zarada, no to je sada prošlost i vjerujem da slijede bolji dani. Za Koprivničko-križevačku županiju je to vrlo važno, jer pčelarstvo nije previše razvijeno, odnosno imamo svega 200-tinjak pčelara od kojih se 60 ozbiljno bavi tim poslom i godišnje proizvedu svega 200 tona meda.

Ivan Hodalić, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, rekao je, pak, da je Hrvatska ove godine za razne oblike razvoja pčelarstva izdvojila 22 milijkuna kuna, od kojih je u Podravini i Prigorju završilo 800 tisuća kuna. Osim okruglog stola za pčelare je organizirana i prodajna izložba meda, proizvoda od meda i pčelarskog pribora te promocija knjiga “Pčelarski kalendar” i kataloga “Život i rad svetog Ambrozija”.