U Koprivnici održan Međunarodni košarkaški turnir za djevojčice „Vrapčići 2014“

13:33h
0
Mlade košarkašice Koprivnice // Foto: ŽKK Koprivnica

U petak i subotu u Koprivnici je odigran 6. međunarodni košarkaški turnir „Vrapčići”, na kojem su sudjelovale djevojčice rođene 2001. godine i mlađe. Na turniru je nastupilo osam jakih ekipa iz Bih, Mađarske i Hrvatske. Očekivale su se i jake ekipe iz Slovenije i Srbije koje ipak nisu mogle doputovati, no i ovako su rezultati pokazali da je na turniru sudjelovala krema ovog dijela Europe.

Jedinstvo iz Tuzle je prvak BiH u ovoj starosnoj kategoriji, Kanizsa iz Nagykanizse je već godinama u samom vrhu mađarske košarke, također kao i zagrebačke ekipe u Hrvatskoj. Iako se očekivalo da će glavnu riječ na turniru voditi inozemne ekipe, Trešnjevka je u grupnom dijelu turnira uspjela iznenaditi Jedinstvo, dok je Jabuka dosta mirno pobijedila Kanizsu.

Koprivnica je najprije od Trešnjevke izgubila teže nego što to rezultat pokazuje, a svoju šansu za borbu za medalju pokušala je izboriti protiv favoriziranog Jedinstva no za to je trebalo malo kvalitetnije suđenje i malo više sportske sreće.

U teškoj i rovovskoj borbi (postignut je najmanji ukupan broj koševa od svih utakmica turnira), Koprivničanke su imale samo poen zaostatka minutu do kraja, no na kraju su morale priznati poraz. U borbi za brončane medalje u napetoj utakmici Jedinstvo je pobijedilo Kanizsu, dok su se za zlato zasluženo borile Trešnjevka i Jabuka.

U vrlo kvalitetnoj utakmici za to godište igračica, Trešnjevka je uglavnom držala priključak i u nekoliko navrata i stizala do par poena razlike, ali Jabuka bi tada stisnula i za par minuta se odvajala na 5 do 8 poena. U zadnje 2 minute igračice Trešnjevka su na čas izgubile koncentraciju i utakmica je završila sa 12 razlike. Jabuka je potpuno zasluženo osvojila ovaj turnir, a na njihovoj igri vidi se ‘rukopis’ trenerice Monike Kovač, bivše vrsne košarkašice i hrvatske reprezentativke.

Nagrade najboljima dodijelili su zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić, nekad poznati hrvatski i svjetski atletičar, a danas tajnik Zajednice sportskih udruga županije Branko Zorko, te predsjednik Županijskog košarkaškog saveza Zdravko Rupnik.

Najboljom igračicom turnira proglašena je Franka Zadro iz ekipe Jabuka, a trofej najboljeg strijelca podijelile su dvije igračice sa istim brojem postignutih koševa (73 poena u četiri utakmice) – Lili Zsamar iz Kanizse i Monika Vojvodić iz Jedinstva.

Najbolju petorku na turniru čine Vivien Arato (Kanizsa), Sara Arnautović (Jedinstvo), Tonia Bilić (Trešnjevka), Franka Zadro (Jabuka) i Jelena Triplat (Koprivnica), a najmlađa igračica na turniru bila je Nika Rodek (Čakovec).

Priliku okusiti košarkaški parket dobili su i roditelji, a u njihovom natjecanju u košarkaškoj vještini medalje su osvojili najpreciznija mama Danica Talajić (Zagreb) i najprecizniji tata Marin Kovačić (Koprivnica).

Sve djevojčice su s turnira kući otputovale sretne zbog dvodnevnog druženja s košarkašicama iz više zemalja skupljajući osim košarkaškog i životno iskustvo, te pune lijepih dojmova. Najbolje ekipe dobile su pehare i medalje, a svaka djevojčica prigodnu majicu kao sjećanje na ovaj turnir.

Da ne odu kući praznih ruku prigodnim paketićima ih je podarila i naša Podravka kojoj ŽKK Koprivnica zahvaljuje. Također, iz ŽKK Koprivnica zahvaljuju Zajednici sportskih udruga županije, Zajednici sportskih udruga grada i Županijskom košarkaškom savezu na konstantnoj potpori, te restoranu brze prehrane Mia na donaciji hrane.

Zajednička fotografija svih sudionica turnira // Foto: ŽKK Koprivnica

Grupa A:

PODRAVAC – RADOST           28:40

KANIZSA – JABUKA               32:39

PODRAVAC – KANIZSA          27:50

RADOST – JABUKA               21:42

JABUKA – PODRAVAC           38:14

KANIZSA – RADOST             42:21

Grupa B:

KOPRIVNICA – TREŠNJEVKA 09  29:46

JEDINSTVO – VIŠKOVO             47:13

JEDINSTVO – TREŠNJEVKA 09    29:30

VIŠKOVO – KOPRIVNICA            12:51

KOPRIVNICA – JEDINSTVO          19:22

TREŠNJEVKA 09 – VIŠKOVO        52:18

UTAKMICA ZA 3. MJESTO: KANIZSA – JEDINSTVO   39:46

UTAKMICA ZA 1. MJESTO: JABUKA – TREŠNJEVKA 09   47:35

Konačni poredak turnira:

1. Jabuka, Zaprešić

2. Trešnjevka 09, Zagreb

3. Jedinstvo, Tuzla, BiH

4. Kanizsa, Nagykanizsa, Mađarska

5. Koprivnica

6. Radost, Čakovec

7. Podravac, Virje

8. Viškovo