U Koprivnici osnovan ogranak HKDMST-a

07:37h
0

Osnivačka skupština ogranka Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara u Koprivnici održana je u četvrtak 26. studenog u Pastoralnom centru koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca. Osnivanju ogranka nazočili su predsjednica Društva Jelica Stipaničev Mustapić, dr. Dražen Sačer i inicijator osnivanja koprivničkog ogranka, bolnički dušobrižnik i domaći župnik vlč. Krunoslav Pačalat, te 60-tak medicinskih sestara i tehničara.

Predsjednica Društva zahvalila je svima koji su se trudili u organizaciji skupštine, a napose dr. Draženu Sačeru koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje koprivničkog ogranka HKDMST-a. Ukratko se osvrnula na rad katoličkih sestara naglasivši kako one moraju osobitu pozornost posvećivati i vlastitom duhovnom rastu koji je posebno važan među svim ostalim aktivnostima. Kazala je kako su katoličke medicinske sestre aktivne u svim sferama društva, pa tako i u svojim župnim zajednicama. Radi bolje organiziranosti osnovale su i Nacionalni savez sestrinstva.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Na početku susreta Ljiljana Pilipović, zaposlenica u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, održala je predavanje o temi “Duhovnost u poslanju medicinske sestre”. Njime je željela produbiti svijest o duhovnosti u pozivu medicinske sestre – što tim pozivom dobivaju i sestre i pacijenti. Župnik Pačalat u svom obraćanju okupljenima naglasio je kako je osnivanje ogranka hvalevrijedan čin i Bogom dana mogućnost da se katolici i u tom segmentu društva udruže budući da snagom zajedništva i uma u današnjem vremenu imaju što reći. “Čast je i ponos da nas je Bog izabrao da budemo pokretači ovakvih aktivnosti”, zaključio je vlč. Pačalat.

Nakon osnivanja ogranka za predsjednicu je izabrana Gordana Šantić-Zlatar, dopredsjednicu Verica Kičinbaći, tajnicu Gordana Havaić, za članice Upravnog vijeća Marina Ljubić i Danijela Vorkapić, u Nadzorni odbor izabrane su Marina Friščić, Senka Potroško i Gabrijela Šimunić, a članice Suda časti bit će Dragica Kovačević, s. Josipa Petrović i Ksenija Ranković.

Novoizabrana predsjednica Gordana Šantić-Zlatar zahvalila je na izboru i ukazanom povjerenju kazavši kako će nastojati okupljati medicinske sestre s ciljem da prenose Kristovu evanđeosku poruku kroz svoje poslanje onima kojima služe. “Želim da nam katolička načela budu polazište i temelj našeg okupljanja i djelovanja u društvu, a vjera neka nam i dalje ostaje osobno i svjesno opredjeljenje za Boga”, rekla je Šantić-Zlatar. Vlč. Pačalat na kraju je obećao duhovno voditi članove koprivničkog ogranka organizirajući redovite kratke duhovne obnove, hodočašća i molitvene susrete.

U koprivničkom kraju već pet godina djeluje Podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, a osnivanjem ogranka HKDMST-a u Koprivnici upotpunjen je apostolat katolika u zdravstvu.

 

čitam...