veselo, veselo

U Ludbregu se već naveliko slavi uoči Dana grada, brojne predstave, izložbe i utrke oživjele centar svijeta

U sklopu obilježavanja programa Dana grada i ove godine održat će se brojni kulturno-umjetnički i sportski programi.

09:40h
0
Grad Ludbreg // Foto: Matija Gudlin

Gradsko vijeće Ludbrega još je 1999. godine proglasilo 19. ožujka Danom grada Ludbrega, a ovaj se dan slavi prema dokumentu pape Leona X, datiranom od 19. ožujka 1513. godine.

Naime, svetom bulom odnosno papinskim pismom, papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

U sklopu obilježavanja programa Dana grada i ove godine održat će se brojni kulturno-umjetnički i sportski programi.

Brojne predstave, izložbe, utrka Crazy hill trail i Centrum mundi, nastup Ludbreških mažoretkinja obilježit će Dan grada Ludbrega. Programi traju sve do 30 ožujka kada je već tradicionalno Sat za planetu zemlju. 

Pogledajte cijeli program proslave Dana grada Ludbrega.

Ludbreške mažoretkinje svome će gradu za njegov rođendan prirediti plesni spektakl. U Gradskoj sportskoj dvorani u nedjelju 17. ožujka program počinje u 18 sati, a uz glavne aktere kao gosti pridružit će im se Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Smjehuljica, Plesna skupina Crazy Hill, te mažoretkinje iz Donjeg Kraljevca i Preloga.

Plesnim programom Ludbreške mažoretkinje obilježit će i 25 godina djelovanja. Kroz četvrt stoljeća postojanja ova ludbreška udruga postala je nadaleko poznata što je potvrđeno brojnim medaljama.

Udruga Žene iz Centra svijeta u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Mladen Kerstner u četvrtak 14. ožujka organizira predavanje Sjećanje na Mariju Winter. Predavanje u Bakinoj hiži održat će Milivoj Dretar, a program počinje u 17:30 sati.

Marija Winter bila je učiteljica, povjesničarka i prva ludbreška kroničarka. Svojim je kroničarskim radom obilježila posljednja desetljeća dvadesetog stoljeća. Godinama je prikupljala i obrađivala povijesnu građu o Ludbregu i ovome kraju ispisujući na stotine i stotine stranica povijesti svoga zavičaja. Objavila je preko 40 članaka o prošlosti Ludbrega i okolnih naselja, školstvu, narodnim običajima, etnologiji. Posthumno je objavljena njena dvotomna knjiga Iz povijesti Ludbrega i okolice.

čitam...
Loading...