Jesensko razdoblje idealno je za pripremu zimnice! No, jedna se namirnica izdvaja od svih ostalih, a to je ukiseljeni kupus.
Od variva do sarme, ova zimska delicija daje nam mnogo opcija za pripremu.
U nastavku saznajte bakin recept za kiseljenje kupusa.
Sastojci:
- 30 kg kupusa
- 2 kg soli
- voda po potrebi
Priprema:
Prvi korak je da zreli kupus, čvrstih glavica očistite od oštećenih listova. Zatim, nožem izdubite “korijen”, nakon čega udubljenje ispunite solju. Dno bačve posuti sa soli i na to posložite posoljene glavice kupusa.
Nakon što ste posložili sav kupus u bačvu još dodatno posolite sadržaj bačve i dodajte vodu. Ne trebate uliti punu bačve vode jer će te na nju staviti uteg (kamen, vrećice s vodom, boce s vodom ), a prije stavljanja utega dobro je staviti i pritiskivač.
Nakon nekoliko dana kupus treba prekontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode.
Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen tako, u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća, ako ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.