3.2 C
Koprivnica
Petak, 6. prosinca 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Poljupci s čokoladom

U nastavku saznajte najlakši recept za božićne keksiće
U

Recept za kolačiće baci di dama datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko podrijetlo recepture ne može točno utvrditi

Ne propustite

Božićno vrijeme idealno je za slaganje kolača, a mi vam u nastavku donosimo fin i jednostavan recept.

Ovi sitni kolačići u prijevodu s talijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemonteške kuhinje. Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade baš kao dvije usne u slatkom poljupcu.

Recept za kolačiće baci di dama datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko podrijetlo recepture ne može točno utvrditi.

Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potječu iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuhar obitelji Savoia, i to jedne večeri kad ga je kralj Vittorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u smočnici nalazili samo bademi, lješnjaci, šećer i maslac, nije mu preostalo drugo nego od tih sastojaka umijesiti nešto slatko.

Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za keksiće baci di dama:

150 g blanširanih badema
150 g šećera
150 g maslaca
150 g glatkog brašna

Za spajanje:

150 g tamne čokolade

Priprema:

1. Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.

2. Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.

3. Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u hladnjak na najmanje 2 sata.

4. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.

5. Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.

6. Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Misterij

VIDEO Što se to događa na Šoderici usred noći? Kamera zabilježila pojavu koju ne možemo objasniti

Svijet oko nas krije nebrojene tajne. Što je smisao života? Možemo li postići mir u svijetu? Zašto Severina ne...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×