pozitivan primjer

U podravskoj općini mještani imaju koristi od rasta cijene plina: Svi dobivaju po 1000, a druge godine čak 5000 kuna za režije, uz mnoštvo drugih potpora

Umjesto uobičajenih 400 do 500 tisuća kuna mjesečno, svakoga mjeseca se u općinsku blagajnu od plinske rente sada slijeva više od dva milijuna kuna.

16:30h
0
ŽNL Molve - Kunovec
Foto: Ivan Balija

U Molvama leže najbogatija nalazišta zemnog plina u Hrvatskoj te su žitelji ovoga podravskog mjesta među rijetkima koji se vesele rastu cijene plina.

Naime, u općinsku blagajnu Molva se, umjesto uobičajenih 400 do 500 tisuća kuna mjesečno, svakoga mjeseca od plinske rente sada slijeva više od dva milijuna kuna. Stoga je općinska vlast odlučila dio prihoda podijeliti s građanima i tako odaslala pozitivan primjer kako izdašnim potporama za troškove režija žele pomoći svakom kućanstvu na području općine, i to bez obzira na imovinski status.

– Zbog značajnih gospodarskih promjena na tržištu cijena energenata osigurali smo sredstva u Proračunu za pomoć za plaćanje režijskih troškova kućanstvima naše općine čime smo ponovno postali jedinstveni na području Koprivničko-križevačke županije, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Uz podršku Općinskog vijeća, takvom odlukom ćemo olakšati mještanima da prevladaju razdoblje povećane cijene režijskih troškova za grijanje, vodu i struju – napominje Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Svečana sjednica Molve
Foto: Vedran Tkalec

Tako svako kućanstvo, njih oko 550, koje do sredine prosinca preda zahtjev, može dobiti jednokratnu pomoć od tisuću kuna za troškove režija.

– Rok za podnošenje zahtjeva je 16. prosinca, dok će za iduću godinu biti raspisan novi javni poziv pa će se i zahtjevi morati ponovno predavati – napomenula je Karolina Franjo, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Molve.

Iduće godine pomoć od 5000 kuna

Također, u idućoj će godini samci stariji od 55 godina, umirovljenici, korisnici socijalne pomoći i mladi do 45 godina, koji su vlasnici ili suvlasnici kuće, dobiti pomoć od čak 5000 kuna. Ostala će kućanstva dobiti potporu od 2500 kuna.

– Iduće godine, prema ekonomskom statusu, u planu je pomoći s 2.500 kuna za radno sposobne, te oni koji su mladi do 45 godina pet tisuća kuna i za naše umirovljenike s pet tisuća kuna po jednom kućanstvu – najavio je načelnik Ivančan.

Iz općine poručuju kako žele da i mještani osjete korist od prihoda plinske rente, što će im svakako upotpuniti kućne budžete.

Osim toga, u ovoj podravskoj općini ponosni su što su stvorili sigurno i kvalitetno okruženje za sve mještane, brinući za sve generacije, od onih najmlađih do starije dobi.

Ostale brojne potpore za mještane

Kako bi svojim žiteljima pomogli i olakšali svakodnevicu daju subvenciju od 5000 kuna za rušenje starih kuća, za uređenje fasada, termo fasada, pomažu oko uređenja pročelja. Subvencije za kapitalna ulaganja iznose 50 posto svih troškova te nude 25 tisuća kuna za kupnju strojeva, mehanizacije i vozila za svoje poljoprivrednike, obrtnike i tvrtke. Za pokriće premije stoke daju 10 tisuća kuna, odnosno 80 posto iznosa plaćene police. Važnost održavanja visokog životnog standarda u Općini Molve pokazuju i investicije na području obrazovanja i brige za najmlađe. Tako općina daje potporu za novorođenčad, preuzeli su 100-postotni trošak nabavke radnih bilježnica za osnovnoškolce.

Isto tako, u općinskom proračunu rezervirana su sredstva za pomoć pri školovanju učenicima koji će za završetak godine dobiti 4000 kuna, odnosno studenti 7000 kuna za završetak akademske godine.

Programom za mlade uključili su potpore za povrat poreza na nekretnine, potpore za kamate na gotovinske, stambene ili namjenske kredite, potpore za plaćanje financijskih sredstava za priključak na vodu, struju ili plin te potpore za građevinski materijal potreban za adaptaciju nekretnine.

Uz sve navedeno, Općina sufinancira i troškove skupljanja i odvoza otpada samcima, umirovljenicima, nezaposlenima i osobama s drugim primanjima socijalnog karaktera. Mladima do 45 godina nude ukupno 25.000 kuna, tu je i povrat poreza na nekretnine, pokriće dijela troškova pri ostvarivanju prava na gotovinske stambene kredite, priključaka na vodu struju, plin. Također, iz općinske blagajne moguće je ostvariti i 7500 kuna ako su u ovoj godini krenuli u posao i osnovali kakav gospodarski subjekt. Pomažu mještanima podmirenjem troškova za osjemenjivanje stoke, pregleda na trihinelozu, što je isto velika stavka za poljoprivrednike.

 

 

Foto: Ilustracija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW