U ponedjeljak počinje cijepljenje protiv svinjske gripe

16:20h
0

U Koprivničko-križevačkoj županiji u ponedjeljak počinje cijepljenje protiv tzv. svinjske gripe odnosno virusa H1N1. Naručenih 17.000 doza cjepiva u županijski Zavod za javno zdravstvo stiže u pet navrata, a u prvom je 3.600 doza.

– Kako je riječ o ograničenim količinama, u prvoj turi će se cijepiti kronični bolesnici, prije svega oni koji boluju od kroničnog bronhitisa, astme, znači plućni bolesnici. Isto tako se preporuča trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, patološki pretilim osobama odnosno ekstremno debelima, te djeci od 6 mjeseci do dvije godine starosti koja imaju određene prirođene mane, metaboličke bolesti, dijabetes ili nešto slično, rekla je ravnateljica Zavoda dr. Draženka Vadla.

Cijepljenje je za navedene kategorije je besplatno i počinje u ponedjeljak.

– Kompletno cijepljenje protiv H1N1 obavit će se u primarnoj praksi, a ZZJZ će samo cijepiti zdravstvene djelatnike. Usto, Zavod za javno zdravstvo će obavljati cijepljenje protiv sezonske gripe, za koju očekujemo da sutra dođe ostatak cjepiva, oko 4.500 doza, najavila je dr. Vadla.

Izuzetak su nepokretni i teško oboljeli pacijenti, koje će protiv sezonske gripe cjepivo moći dobiti od svojih obiteljskih liječnika, bilo u ambulantama opće prakse ili će im liječnici doći u kućnu posjetu.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr