21.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sve je spremno

U ponedjeljak u školske klupe sjeda 12 tisuća učenika, nastava se održava po A modelu, a maske nose od petog do osmog razreda i u srednjim školama
U

Naravno, nekih mjera se moramo pridržavati pa će tako učenici od petog do osmog razreda, kao i onih srednjih škola, nositi maske na nastavi, rekao je Ljubić.

Ne propustite

Sve je spremno za početak još jedne školske godine. Oko 8500 učenika osnovnih i 3500 srednjih škola u ponedjeljak će sjesti u školske klupe u Podravini i Prigorju, a tim povodom danas su se u Koprivnici okupili ravnatelji svih škola s područja županije.

Tradicionalno ih je okupio župan Darko Koren, naglasivši da su na sastanak došli i ravnatelji onih škola koje nisu pod županijskom ingerencijom. To su osnovne škole iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca.

Jasno, s obzirom na koronavirus i pravila koja vladaju, i ova će školska godina biti specifična, no Koren je naglasio kako su poduzeli sve da se i učenici i nastavnici što lakše snađu, odnosno što bolje osjećaju u školskim ustanovama

Nastava će se održavati po A modelu

– Zahtjevno je ovo vrijeme u kojem živimo i zato će Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, svim ravnateljima prezentirati sve najnovije preporuke pred početak ove školske godine – kratko je rekao Koren pred početak samog sastanka.

Foto: KCKZZ

Njegov zamjenik, Ratimir Ljubić, nekada je bio ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici i dobro je upućen u sve ono s čime se njegovi bivši kolege danas “bore”. Ponovio je kako je sve je spremno za početak nastavne godine i detaljno obrazložio kako će nastava izgledati.

Nastava će u svim školama krenuti po A modelu, što znači da će svi biti u svojim razredima i da će nastava biti kontaktna. Naravno, nekih mjera se moramo pridržavati pa će tako učenici od petog do osmog razreda, kao i onih srednjih škola, nositi maske na nastavi. Ako će neki učenik ili nastavnik biti pozitivan pojedinačno ćemo pristupati slučaju i rješavati takve situacije. Naša želja je da učenici idu u školu, jer samo na taj način mogu razvijati socijalne vještine – rekao je dožupan Ljubić.

Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, poručila je kako ne bi trebalo biti problema, jer smo već svi navikli na nametnuta pravila, odnosno na držanje distance, pranja ruku i slične stvari povezane uz sveprisutni virus.

Foto: KCKZZ

– Korona je prisutna, tu je oko nas, i potrebno se pridržavati svega što smo već naučili. Na snazi je i dalje nošenje maske za učenike viših razreda, a važna je i organizacija same škole. Ako dođe do grupiranja virusa u nekom razredu, ići će u izolaciju ili više učenika ili cijeli razred, to ćemo vidjeti. No, to nije ništa novog i mislim da su to već savladali i učenici i nastavnici, odnosno ravnatelji – zaključila je Vadla.

Osigurano 1000 reflektirajućih prsluka za najmlađe

Inače, kako to obično i biva pred početak svake školske godine, za one najmlađe, koji tek kreću u škole, osigurano je 1000 reflektirajućih prsluka, koje je financijski pokrila Županijska uprava za ceste. Cijena svih prsluka je 18 000 kuna, što znači da je jedan košta 18 kuna. Simbolična je to cijena kada je sigurnost u pitanju, poručio je Dragutin Guzalić, ravnatelj te županijske uprave.

– ŽUC sudjeluje u ovoj akciji već desetak godina i jasno je čemu služe ti prsluci – da bi učenici, oni najmlađi, bili što uočljivi u prometu. No, bilo bi dobro da ih ne nose samo prvih dana u školu, već i kasnije, jer smo primijetili da se to ne događa. Tu, prije svega, apeliramo na roditelje – rekao je Guzalić i dodao kako svake godine izdvajaju sredstva kako bi prometnice u blizini škola bile što sigurnije.

Više prvašića nego lani

– Eto, prošle godine smo završili jedan veliki projekt. Naime, na sve pješačke prijelaze kod škola postavili smo preko 120 LED radarskih uređaja, koji upozoravaju na prijelaz djece. Taj program je trajao četiri godine i u taj projekt smo uložili oko milijun i pol kuna. Doprinosimo općenito sigurnosti naše djece koliko god možemo, jer financijski fond kojim raspolažemo nije veliki – zaključio je šef ŽUC-a.

Na kraju podsjetimo i na jednu dobru vijest, o kojoj smo jučer pisali, a koja kaže da će u novu školsku godinu krenuti više prvašića nego lani. Sada ih imamo 994, prošle godine bilo ih je 968, što znači da smo dobili jedan školski razred više.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Glogovac

[FOTO] TRAGEDIJA Žena (58) pala s bicikla, udarila glavom i preminula

Danas u Glogovcu, točnije u Ulici Stjepana Radića dogodila se strašna tragedija. Smrtno je stradala 58-godišnjakinja koja se kretala na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×