13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
USKORO U KLUPE

Podravina i Prigorje imaju više prvašića nego lani, no sela ostaju prazna. Čak osam škola je bez novih učenika, njih deset ima tek jednog prvašića
P

Županijsko vodstvo poslalo nam je podatke o upisima u prve razrede.

Ne propustite

Otkucao je 1. rujna, što znači da je početak školske godine pred vratima, još jedne neizvjesne uslijed situacije s koronavirusom. Posljednjih tjedana raspravljalo se o epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi, čime je pomalo zapostavljena tematika broja prvašića koji će u ponedjeljak početi upijati znanje.

Podsjetimo, u prošloj školskoj godini, 2020./2021., prvi razred osnovne škole na području Koprivničko-križevačke županije upisalo je 968 djevojčica i dječaka koji su tako vrtićke, klupe male škole i one kod baka i djedova zamijenili ozbiljnim, školskim. Županijsko vodstvo potvrdilo nam je pozitivnu vijest, a to je da je prema njihovim trenutnim podacima prvi razred u školskoj godini 2021./2022. upisalo više prvašića u odnosu na prošlu godinu, njih 994, uključujući škole kojima Županija nije osnivač, kao i područne.

Izračunamo li, oduzmemo dvije brojke, pokazat će se kako brojimo 26 učenica i učenika prvih razreda više.

Osam podravsko-prigorskih škola nema prvašiće

No, veliki su problem postale prazne škole ili one s premalim brojem učenika po selima i prigradskim naseljima. Trend naseljavanja gradova i ostavljanja sela praznima prati problematika praznih područnih škola.

Tako i ove godine na podravsko-prigorskome području imamo škole koje trenutno nemaju upisanih učenika prvih razreda, a to su područne škole Mičetinac, Dubovec,  Novačka, Otočka, Veliki Otok, Gregurovec, Crnec i Miholjanec.  Dakle, govorimo o čak osam škola čijim hodnicima skorašnje školske godine neće trčkarati najmlađi uzrasti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Samo jedan učenik ili učenica upisao je prvi razred u osam škola i to u Budrovcu, Apatovcu, Torčecu, Ždali, Kutnjaku, Maloj Mućnoj, Srijemu i Velikom Botinovcu.

U PŠ Sirova Katalena, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Koprivnica, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, te područne škole Sveta Helena, Vojakovački Osijek, Gotalovo, Podravska Selnica, Imbriovec, Kolarec  i Suha Katalena upisano je tek dvoje učenika, što je ukupno 10 škola.

Malo ih je, tek troje, u područnim školama Čepelovac, Jagnjedovec, Većeslavec, Kloštar Vojakovački, Plavšinac, Veliki Poganac, Miholec, Prugovac i Šemovci.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili 1200 dolara

FOTO/VIDEO Zoran i Valentino u jednom danu razvili aplikaciju za razdvajanje otpada: Spavali smo tri sata, a koristili smo i umjetnu inteligenciju

U siječnju je koprivnički Enter bio mjesto zanimljivog okupljanja za sve ljubitelje tehnologije, programiranja i kreativnih ideja. Tamo je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×