LOKALNI IZBORI

U ponoć kreće izborna šutnja, a u nedjelju ponovo biramo župana, gradonačelnika Križevaca i osam općinskih načelnika

U Koprivničko-križevačkoj županiji u nedjelju će biti otvoreno 254 biračkih mjesta na kojima će građani odlučivati o budućem županu.

23:10h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Državno izborno povjerenstvo izdalo je priopćenje o održavanju drugog kruga glasovanja
i ponavljanju izbora u nedjelju, 30. svibnja.

U Koprivničko-križevačkoj županiji u nedjelju će biti otvoreno svih 254 biračkih mjesta na kojima će građani odlučivati o budućem županu. U drugom krugu za ovu funkciju bore se Darko Koren, ispred Mreže i HDZ-a koji je u prvom krugu osvojio 35,71 posto glasova i SDP-ov Mladen Kešer kojem je povjerenje pred nepuna dva tjedna iskazalo 25,63 posto glasača.

Na birališta će još jednom i Križevčani koji će birati između aktualnog gradonačelnika Marija Rajna kao kandidata grupe birača i Mate Devčića iz HDZ-a. Rajn je u prvom krugu osvojio 43,98 posto, a Devčić 13,53 posto glasova. U nedjelju će u Križevcima biti otvoreno 51 biralište.

Još jednom će na glasanje i stanovnici osam podravskih i prigorskih općina i to Gornje Rijeke, Kalnika, Koprivničkih Bregi, Koprivničkog Ivanca, Molvi, Novog Virja, Podravskih Sesveta i Rasinje.

U Gornjoj Rijeci utrkuju se Darko Fištrović (SDP, HSS) i HDZ-ov Martin Nakani.

Na Kalniku se vodi bitka između dva kandidata grupe birača Krunoslava Đureca i Tihomira Radičeka. I u Koprivničkim Bregima će snage odmjeriti dva kandidata grupe birača i to Mato Kuzminski i aktualni načelnik Mario Hudić. U Koprivničkom Ivancu na glasačkom će se listiću naći dva imena i to ona sadašnjeg načelnika Maria Švegovića (DHSS) i Zorana Vrabelja (HSS). U Molvama će načelnik ili ostati Zdravko Ivančan (HSS) ili njegov protukandidat ispred grupe birača Stanko Molnar. U Novom Virju bitka za prevlast vodi se između Branka Mesarova (HSS, SDP) i nezavisnog Mirka Remetovića.

U Podravskim Sesvetama za funkciju načelnika bore se HDZ-ov Krunoslav Posavec i HNS-ov Mladen Sitek.

U Rasinji će na dvoboj aktualni Danimir Kolman kandidat koalicije HNS, HDZ, HSS, HSU i Davor Tetec ispred SDP-a i HSLS-a.

Drugi krug održat će se za župana u 14 županija, za Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnike u 56 gradova i općinske načelnike u 87 općina.

Ukupan broj gradova i općina u kojima će se održati drugi krug glasovanja na
izborima za župane, Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnike i općinske načelnike je 432, a broj biračkih mjesta 5.496.

Izborna šutnja u drugom krugu glasovanja počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u ponoć,  a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. u 19 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje
izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata ili kandidacijsku listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.