Arheološki park Iovia

U samom centru Ludbrega, u Vrtu obitelji Somogji bit će prikazana sva duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg

Tako Ludbreg, u samom srcu grada, dobiva novu zanimljivost na kojoj će biti prikazana sva ta duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg.

12:10h
0
Foto: Grad Ludbreg

Na mjestu današnjeg Ludbrega Rimljani su izgradili Castrum Ioviu, grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama te je ubrzo postao trgovačko i prometno središte. Nalazi se na mjestu antičke Jovije (civitas Iovia – Botivo), ranocarskog naselja zgusnutog tipa izgrađenog uz lijevu obalu rijeke Bednje, na cesti koja je povezivala Ptuj (Poetovio) i Osijek (Mursa), dva velika centra rimske provincije Panonije.

Opsežnim sondažnim istraživanjima koja je proveo Arheološki muzej u Zagrebu od 1968. do 1979. otkrivene su, među inim, i dvije polukružne zidane forme u Vrtu Somogji.

Arheološka istraživanja nastavljena su 2008. godine radi vrijednog nalaza kupališnih bazena u Vrtu Somogji pronađenih još 1969. godine. S obzirom na oblik i povijesne podatke prema kojima je negdje u rimskoj Panoniji stolovao biskup Amancije, pretpostavljalo se da bi se upravo ovdje mogla nalaziti ranokršćanska crkva. Do točnijih odgovora i nastavka istraživanja čekalo se nekoliko desetljeća. Ponovo su započela 2008. godine.

– Zahvaljujući Gradu Ludbregu i Vladi Republike Hrvatske počeli smo, tada, s cjelovitim istraživanjima. Pokazalo se da se radi o objektu sasvim drugačije namjene, odnosno o malim termama. Kako su istraživanja napredovala, tako smo u sjevernom dijelu parcele pronašli veliki objekt za koji smo skloni pretpostaviti da se radi o vili portik i peristil tipa – rekla je ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše te otkrila kako je cijeli prostor Vrta Somogjii bio znatno devastiran novovjekovnim, modernim i suvremenim građevinskim intervencijama.

Uži centar današnjeg Ludbrega bio je nastanjen kroz dva tisućljeća, a svaka iduća smjena stanovnika pregrađivala je postojeće objekte i gradila nove.

-Najveći problem arheoloških istraživanja u urbanim cjelinama je što su naseljene, što povlači brojne probleme, od vlasničkih odnosa do suvremene infrastrukture. Na dva pojasa u samom Vrtu Somogji ostavili smo dvjestotinjak kvadrata slobodnog prostora jer smo svjesni da će tehnologija, tehnika i metodologija rada u narednim desetljećima napredovati i promijeniti se, i tada će novi stručnjaci nekim novim metodama saznati više nego što smo mi saznali – kaže dr. sc. Pleše.

Istraživanja bi se mogla nastaviti i na perifernim dijelovima Ludbrega.

– U tom slučaju moglo bi se nastaviti raditi na dokazivanju ranijih pretpostavki prema kojima se oko Ludbrega nalazio i veliki obrambeni zid – kaže.

Tako Ludbreg, u samom srcu grada, dobiva novu zanimljivost na kojoj će biti prikazana sva ta duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg.

– Zahvaljujući sredstvima projekta Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno – kulturne baštine grada Ludbrega uspjeli smo postići da se u cijelosti istražena najveća slobodna površina prezentira i da se, osim cjelovito prezentiranih rimskih objekata, izgradi i interpretacijski centar koji će zaokružiti tu prezentacijsku cjelinu zahvaljujući kojoj ćemo ponuditi cjeloviti doživljaj, odnosno kvalitetno razumijevanje onoga što je nađeno u Vrtu Somogjii. S obzirom da je forte cijelog ovog arheološkog parka 2000 godina duga priča o kontinuitetu, željeli smo posjetiteljima približiti tu dugu povijest na zanimljiv način, kroz interaktivno kontekstualiziranje – zaključila je dr. sc. Pleše.

čitam...