23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Arheološki park Iovia

U samom centru Ludbrega, u Vrtu obitelji Somogji bit će prikazana sva duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg
U

Tako Ludbreg, u samom srcu grada, dobiva novu zanimljivost na kojoj će biti prikazana sva ta duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg.

Ne propustite

Na mjestu današnjeg Ludbrega Rimljani su izgradili Castrum Ioviu, grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama te je ubrzo postao trgovačko i prometno središte. Nalazi se na mjestu antičke Jovije (civitas Iovia – Botivo), ranocarskog naselja zgusnutog tipa izgrađenog uz lijevu obalu rijeke Bednje, na cesti koja je povezivala Ptuj (Poetovio) i Osijek (Mursa), dva velika centra rimske provincije Panonije.

Opsežnim sondažnim istraživanjima koja je proveo Arheološki muzej u Zagrebu od 1968. do 1979. otkrivene su, među inim, i dvije polukružne zidane forme u Vrtu Somogji.

Arheološka istraživanja nastavljena su 2008. godine radi vrijednog nalaza kupališnih bazena u Vrtu Somogji pronađenih još 1969. godine. S obzirom na oblik i povijesne podatke prema kojima je negdje u rimskoj Panoniji stolovao biskup Amancije, pretpostavljalo se da bi se upravo ovdje mogla nalaziti ranokršćanska crkva. Do točnijih odgovora i nastavka istraživanja čekalo se nekoliko desetljeća. Ponovo su započela 2008. godine.

– Zahvaljujući Gradu Ludbregu i Vladi Republike Hrvatske počeli smo, tada, s cjelovitim istraživanjima. Pokazalo se da se radi o objektu sasvim drugačije namjene, odnosno o malim termama. Kako su istraživanja napredovala, tako smo u sjevernom dijelu parcele pronašli veliki objekt za koji smo skloni pretpostaviti da se radi o vili portik i peristil tipa – rekla je ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše te otkrila kako je cijeli prostor Vrta Somogjii bio znatno devastiran novovjekovnim, modernim i suvremenim građevinskim intervencijama.

Uži centar današnjeg Ludbrega bio je nastanjen kroz dva tisućljeća, a svaka iduća smjena stanovnika pregrađivala je postojeće objekte i gradila nove.

-Najveći problem arheoloških istraživanja u urbanim cjelinama je što su naseljene, što povlači brojne probleme, od vlasničkih odnosa do suvremene infrastrukture. Na dva pojasa u samom Vrtu Somogji ostavili smo dvjestotinjak kvadrata slobodnog prostora jer smo svjesni da će tehnologija, tehnika i metodologija rada u narednim desetljećima napredovati i promijeniti se, i tada će novi stručnjaci nekim novim metodama saznati više nego što smo mi saznali – kaže dr. sc. Pleše.

Istraživanja bi se mogla nastaviti i na perifernim dijelovima Ludbrega.

– U tom slučaju moglo bi se nastaviti raditi na dokazivanju ranijih pretpostavki prema kojima se oko Ludbrega nalazio i veliki obrambeni zid – kaže.

Tako Ludbreg, u samom srcu grada, dobiva novu zanimljivost na kojoj će biti prikazana sva ta duga i bogata povijest grada kroz arheološki park Iovia – Ludbreg.

– Zahvaljujući sredstvima projekta Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno – kulturne baštine grada Ludbrega uspjeli smo postići da se u cijelosti istražena najveća slobodna površina prezentira i da se, osim cjelovito prezentiranih rimskih objekata, izgradi i interpretacijski centar koji će zaokružiti tu prezentacijsku cjelinu zahvaljujući kojoj ćemo ponuditi cjeloviti doživljaj, odnosno kvalitetno razumijevanje onoga što je nađeno u Vrtu Somogjii. S obzirom da je forte cijelog ovog arheološkog parka 2000 godina duga priča o kontinuitetu, željeli smo posjetiteljima približiti tu dugu povijest na zanimljiv način, kroz interaktivno kontekstualiziranje – zaključila je dr. sc. Pleše.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koban "komad asfalta"

Policija otkrila detalje sinoćnje Draženove pogibije na motoru, iza užasa “krije” se još jedna velika tragedija

Naši su reporteri bili na mjestu stravične nesreće koja se dogodila sinoć u Reki. Muškarac je na svom kawasakiju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×