17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ISTRAŽIVANJA

U slučaju drugoga vala, hoće li zaštitne maske biti obavezne? Beroš: Virus može ući i preko oka
U

Premda različita istraživanja dolaze do jednako tako različitih zaključaka, Jutarnji.hr spominje njemačko istraživanje koje govori da maske za lice smanjuju mogućnost širenja virusa za 40 posto.

Ne propustite

O tome treba li nositi zaštitnu masku govori se od samoga početka pojave koronavirusa pa sve do danas. Jutarnji.hr, tako, piše da će se u slučaju drugoga vala ili pojave velikih žarišta zaraze zbog turističke sezone, u Hrvatskoj preporučiti nošenje maski, a postoji i mogućnost da ono bude obavezno.

Voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić potvrdio je kako će vjerojatno ići sa spomenutom preporukom koja bi se odnosila na zdrave, bolesne i sumnjive osobe. Dodao je kako su najbolje kirurške maske, ali i platnene mogu pomoći.

Ministar zdravstva Vili Beroš, pak, kontinuirano upozorava kako situacija s koronavirusom nije gotova.

Vili Beroš // Screenshot

– Bolest je nova pa je trebalo neko vrijeme da se donesu zaključci. Tako je i sa zaštitnim maskama. Ustanovljeno je da štite. Naravno, ne govorimo o stopostotnoj zaštiti jer je dokazano da virus može ući u organizam i preko oka koje nije prekriveno maskom – izjavio je Beroš, prenosi Jutarnji.hr, te još jednom istaknuo da bi ih trebalo nositi, posebice u zatvorenom prostoru i mjestima s većim brojem ljudi.

Unatoč svemu, kaže Beroš, rano je govoriti hoće li maske biti obavezne, no tvrdi kako ih ima dovoljno za sve.

Premda različita istraživanja dolaze do jednako tako različitih zaključaka, Jutarnji.hr spominje njemačko istraživanje koje govori da maske za lice smanjuju mogućnost širenja virusa za 40 posto. Usto, napominju, njihova upotrebna odnedavno je obavezna u javnom prijevozu Velike Britanije, kao i njemačkim područjima, što je, tvrde, dovelo do smanjenja broja oboljelih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×